София. Трафикът на хора е сериозно нарушение на човешките права

...
София. Трафикът на хора е сериозно нарушение на човешките права
Коментари Харесай

Заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов откри международен форум, посветен на системите за противодействие на трафика на хора в Югоизточна Европа

София. Трафикът на хора е съществено нарушаване на човешките права и тежко закононарушение против личността. Именно по тази причина европейският дневен ред изисква целенасочени ограничения по линия на неговото противопоставяне и обща работа, с цел да осигурим сигурността на нашите нации. Това съобщи през днешния ден заместник-министърът на правораздаването проф. Николай Проданов при откриването на интернационалния конгрес „ Западните Балкани и Европейският съюз: Системи за противопоставяне на трафика на хора в Югоизточна Европа в подтекста на присъединителния развой “. Събитието, което е част от формалната стратегия на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, се провежда от Националната комисия за битка с трафика на хора (НКБТХ), чийто заместник-председател е проф. Проданов. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на правораздаванията .
По време на конференцията заместник-министърът подчертава, че противодействието на проведената престъпност и в частност противодействието на закононарушението трафик на хора е главен аршин, заложен в новоприетата Стратегия за надеждна вероятност за разширение и засилен ангажимент на Европейски Съюз към страните от Западните Балкани. За да спазят критериите за участие в Европейски Съюз, страните от Западните Балкани би трябвало да изпълнят всеобхватни промени и да възобновят напъните си в редица основни области. Проф. Проданов напомни още, че през предходната година страната ни е удвоила своя потенциал за даване на профилирана поддръжка на жертви на трафик. „ България се ангажира и ползва метод, основан на спазването на правата на индивида. Съществуването на Националната комисия, избрана от профилиран закон, както и приемането на Национална тактика за битка с трафика на хора през 2017 година, подсигуряват, че противодействието на закононарушението остава приоритет за страната “, посочи заместник-министър Проданов.
В двудневната конференция, която се осъществя в партньорство с Международния център за развиване на миграционните политики във Виена и Фондация „ Ханс Зайдел “ България, вземат участие представители на Службата на Анти-трафик координатора на Европейски Съюз, Мрежата на Анти-трафик координаторите на Югоизточна Европа, Секретариатът на Съвета на Европа по осъществяване на Конвенцията за битка с трафика на хора, българските институции, дипломатическия корпус, партньорски, интернационалните организации и представители на неправителствения бранш.
По рано през днешния ден заместник-министър проф. Проданов организира работна среща в Министерството на правораздаването с анти-трафик координатора на Европейския съюз доктор Мирия Василиаду, която дава отговор за възстановяване на координацията и съгласуването сред институциите на Европейски Съюз и създава политики за битка с трафика на хора.
Сред тематиките, които разискаха на работната среща проф. Проданов и доктор Василиаду, бяха нарасналата ангажираност на страната към подпомагането и реинтеграцията на жертвите на трафик и по-конкретно активността на Национална комисия за битка с трафика на хора като главен координиращ орган.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР