София. Телефон 112 ще продължи да работи, въпреки спряната от

...
София. Телефон 112 ще продължи да работи, въпреки спряната от
Коментари Харесай

Телефон 112 ще продължи да работи, въпреки спряната от министъра на вътрешните работи обществена поръчка за поддръжка на системата

София. Телефон 112 ще продължи да работи, макар спряната от министъра на вътрешните работи Валентин Радев социална поръчка за поддръжка на системата. Това стана ясно от думите на силовия министър по време на брифинг след съвещанието на Министерския съвет. Радев призна, че точно той е спрял поръчката за тел. 112, защото е бил открит недостатък в нея. Министърът разяснява, че се усеща притиснат от тези, които до момента са изпълнявали отговорностите си по този контракт. Той означи, че Министерство на вътрешните работи има известни недостатъци обратно във времето, защото не са били плащани пари за поддръжка. Радев бе безапелационен, че ще бъде реализирана оптимална цена за поддръжката. По думите му претекстът за прекъсването на публичната поръчка е бил да спестят средства на данъкоплатците и да създадат по този начин, че да намерят златната среда и за тези, които ще извършат активността или ще не престават да я правят, и за Министерство на вътрешните работи да не дават повече пари от естественото за това. Радев насочи зов към компанията да бъде по-конструктивна към тях и да не се подвежда по това, че идвайки председателството, министерството и страната могат да бъдат притискани с условия, които смятат за неприемливи. По думите му сходни публикации всяват ужас в жителите, и то заслужено. Радев посочи, че от над 600 000 позвънявания в последния месец и половина, единствено към 130 са били със сбъркани адреси. „ Ако това тормози някой, мен не ме тормози. Имало е и по-драстични случаи. Въпреки че поддръжката известно време е била незаплащана от Министерство на вътрешните работи, те не престават и сега да поддържат системата. Оптимист съм, че до половин-един месец ще стигнем до завършек на тези договаряния, ще сключим контракт и системата ще бъде поддържана и за председателството, а и освен поради него. Тази социална поръчка ще продължи. Другите функционалности могат да станат единствено в случай че системата се поддържа. Нашата първа задача е да създадем първото – поддържаме системата, сключваме контракт и по-късно приказваме за другите две функционалности “, сподели още министърът на вътрешните работи.
За увеличението на заплатите на чиновниците на Министерство на вътрешните работи и дали министерството ще изиска в допълнение перо за това, когато бъде гласуван бюджетът за идната година, Радев съобщи, че този въпрос е бил издигнат и на събирането с министър-председателя. „ Той и всички умувахме над този въпрос, само че няма да кажа тъкмо какво. Естествено, че ходът е натам. Трябва да увеличим освен заплатите на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, а на целия бранш „ Сигурност “. Търсят се способи и ви поканвам на 12 септември. Както знаете, има Съвет за обществено партньорство. Там една от точките е тъкмо това – обсъждаме предложенията на синдикатите на Министерство на вътрешните работи. Ще бъде разисквано повишението на заплатите – по кое време, по какъв начин, с какъв брой “, изясни Радев.
Той акцентира, че мярката за назначението на 1000 униформени служители на реда до края на годината към този момент е изпълнена. Министърът обаче посочи, че е забранил назначението в администрацията на чиновници, до момента в който не се попълнят главните длъжности или огромна част от тях. По думите му от 5 май в дирекция „ Жандармерия “ при Групово дело „ Национална полиция “ са назначени 245 униформени чиновници, в Групово дело „ Гранична полиция “ – 129 и в Столична дирекция на вътрешните работи и ОДМВР – 560 или общо 934. „ Това е към дата 8 август. В последната седмица може би са настанени и останалите 66. Утре в Асеновград ще открием Районното ръководство. Обещанието беше, че ще бъде намерено възобновено районно ръководство “, добави Радев.
За опашките в КАТ-София той уточни, че са намалели, като за над 160 услуги са съумели да понижат административната тежест. По думите му над 30% от тях към този момент са електронизирани. Радев добави, че чака спомагателните 2,5 млн. лева, които би трябвало да бъдат отпуснати, с цел да довършат това, което са решили на територията на КАТ-София и да създадат същото и по останалите приемни пунктове в огромните градове. „ Опитваме се да бъдем все по-любезни, в това число да премахнем ксероксите, които към момента ги има извън и се постанова да развъждаме документи “, разяснява Радев.
Люба АЛЕКСИЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР