София. Стремим се да проверяваме адекватно всеки един проблем, който

...
София. Стремим се да проверяваме адекватно всеки един проблем, който
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, КЗП: Имаме и ще имаме все по-ефективни механизми за контрол и за санкциониране при установяване на нарушения в електронната търговия

София. Стремим се да ревизираме съответно всеки един проблем, който е адресиран към нас от консуматори, пазаруващи в интернет. Това сподели ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред Novini.bg, оповестиха от пресцентъра на КЗП . Той означи, че жалбите против електронни магазини зачестяват в последните години, което се дължи главно на растежа на продажбите в тази среда – с към 30% на годишна база. Но към момента преобладаващата част – повече от три четвърти от постъпващите в КЗП недоволства касаят стандартната търговия.
Маргаритов заключи най-честите недоволства във връзка онлайн покупки. „ Свързани са с нарушаването на главните потребителски права – закъснение на доставки, непризнаване правото на отвод в 14-дневния период след приемането на стоката и прочие ”, уточни Маргаритов. Той добави, че от време на време се откриват и административни нарушавания, свързани главно с неналичието на информация за самия търговец или предлаганите за продажба артикули.
Председателят на КЗП даде и на практика препоръки за потребителите, които пазарят онлайн. „ Важно е да преглеждат деликатно наличието на електронния магазин, да се уверят, че я има базовата информация за връзка с този, който управлява съответния магазин, че могат да осъществят пряк контакт, да зададат спомагателни въпроси, в случай че не всичко е ясно. Да се ревизира какъв е произходът на търговеца, който е записал своя домейн, тъй като не всеки път това, че окончанието е.com,.eu или даже.bg значи, че търговецът е основан в съответното пространство, което в началото асоциираме с тези окончания ”, обърна внимание Маргаритов.
„ Съществуват справочни портали, като да вземем за пример Who.is, където при въвеждането на данните на електронния търговец, можете да получите информация коя е страната на неговия генезис ”, подсети Маргаритов. И добави, че това доста по-лесно би могло да ориентира потребителите какви са разпоредбите и работят ли всички съществуващи в европейското законодателство преимущества във връзка с този търговец. „ Когато сме добре насочени, по-трудно бихме могли да станем жертва на нелоялни търговски практики ”, сподели още той.
При проблеми по отношение на покупки през интернет потребителите могат да разчитат на съдействието на КЗП. „ Ние сме отсреща, с цел да установим каква е фактическата конюнктура и при нарушавания да се намесим, налагайки глоба ”, съобщи Маргаритов.
Съществува и онлайн платформа за решение на подобен вид проблеми с трансграничен темперамент. „ Тя не изисква изключително изпитание от страна на потребителите за събиране и даване на документи, а също и да вървят в офиси, където да се развива това произвеждане – то върви напълно през интернет, както и му се поставя, досежно електронната търговия ”, изясни ръководителят на КЗП. „ Имаме и ще имаме все по-ефективни механизми за надзор и за санкциониране при определяне на нарушавания ”, приключи той.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР