София. Стратегическата перспектива на България е да задълбочи европейската си

...
София. Стратегическата перспектива на България е да задълбочи европейската си
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Стратегическата перспектива на България е да задълбочи европейската си интеграция, а това е невъзможно да се случи без присъединяване към Еврозоната

София. Стратегическата вероятност на България е да задълбочи европейската си интеграция, а това е невероятно да се случи без присъединение в бъдеще към Еврозоната. Това не е въпрос на предпочитание, а цел, която би трябвало да се реализира на основата на действителна подготовка и извървян път. Това съобщи президентът Румен Радев на среща през днешния ден с Валдис Домбровскис, заместник-председател на Европейската комисия за еврото и обществения разговор, оповестиха от прессекретариата на президента .
Държавният глава уточни, че страната ни се нуждае от явен проект за деяние, разбор на поетите задължения, както и оценка на риска от въвеждането на еврото.
Румен Радев означи, че за българите би било потребно да се срещнат с опита на други европейски страни, минали по същия път. Важно е, без въпросите да се политизират, да има справедлива информация по какъв начин еврозоната ще повлияе върху темповете на икономическо развиване и в каква степен това би помогнало за изравняването на виталния стандарт на българските жители, с този на жителите на други държави-членки.
От своя страна Валдис Домбровскис съобщи, че има механизми, които страната може да приложи за мониторинг на цените, тъй че да се избегне спекулативното им увеличение. За гладкото протичане на процеса на присъединение Европейската централна банка е предложила план на Пътна карта, която обрисува главните стадии на процеса, до присъединението на България към Механизма ЕРМ 2.
През последните две десетилетия България реализира позитивни резултати във фискалната си непоклатимост след въвеждането на валутния ръб, а страната ни е покрила финансовите условията за приемане в Европейския валутен механизъм, беше маркирано на срещата. Осъзнаваме, че решението за приемането ни в Еврозоната зависи от Европейската централна банка и от страните членки, само че във вътрешно стопански проект е належащо да се работи за повишение на приходите, акцентира още Румен Радев.
Президентът Радев и еврокомисар Дамбровскис разискаха нужните стъпки за влизане на страната ни в Европейския валутен механизъм, както и Европейския банков съюз и в частност така наречен Механизъм за близко съдействие. „ Европейска комисия не взима решението за влизането в Еврозоната, само че ние може да подкрепим страните в напъните им в тази посока “, увери гостът.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР