София. Страховитите рога на кукерските маски трябва да са задължително

...
София. Страховитите рога на кукерските маски трябва да са задължително
Коментари Харесай

Людмил Йорданов: Страховитите рога на кукерските маски трябва да са задължително от незастрашени изчезнали видове животни

София. Страховитите рога на кукерските маски би трябвало да са наложително от незастрашени изчезнали типове животни. Това сподели майсторът на кукерски маски Людмил Йорданов в изявление за Агенция „ Фокус “ . „ Кожата, която използваме за маските е овча, козя, заешка и други. Кукерското облекло или „ суровакарското “, както се назовава по нашия край, би трябвало да съдържа цървули или така наречен опинци, които се създават от телешка или свинска кожа, кожен костюм, който се създава най-вече от овча кожа се, маска или казано по пернишки „ лик “ и пръчка - тояга с чемшир на нея за здраве “, описа Йорданов.
„ Чановете или звънците са доста тежки в кукерското облекло, само че самата маска тежи съгласно това, какъв брой е огромна и какъв брой материал се е употребявал за изработката й, както и какъв тип рога са й поставени. Например маските, които създаваме ние може да са и от 2 кг., а може и 3-4, даже 5 “, сподели още той, като акцентира, че това е доста релативно.
По думите му самата направа на маската лишава към седмица до десетина дни.
„ Предимно цветовете за нашите кукерски маски са алено, черно и бяло. Както знаете, счита се, че аленият цвят гони злите сили “, уточни още той, като означи, че за него и татко му най-трудната част е монтирането на страховитите рога и зъби.
Ирина ИВАНОВА

Пълния текст на изявлението четете по-късно в „ Мнение ”
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР