София. Страховити гигантски кукерски маски посрещат посетителите на столичното Ларго“

...
София. Страховити гигантски кукерски маски посрещат посетителите на столичното Ларго“
Коментари Харесай

София: Гигантски кукерски маски гостуват под купола на столичното Ларго

София. Страховити великански кукерски маски посрещат посетителите на столичното „ Ларго “ и още с разполагането им се трансфораха в атракция за безчет фотосесии на столичани и посетители на София. Това оповестиха от пресцентъра на Община Ямбол . Експонираните под купола на Античния комплекс „ Сердика “ артистичните съоръжения са запазена марка на ямболския Международен маскараден фестивал „ Кукерландия “, който тази година празнува своя 20-ти празник.
Триметровите уреди показват в стилизиран тип типичните за тази част на България кукерски маски. Заради съхранените обичаи, регионът си е спечелил нарицателното име „ Кукерландия “, откъдето идва и името на годишния фестивал, проведен от община Ямбол. Според откриватели, корените на кукерските игри се откриват в далечните езически времена и се свързват с културата на антична Тракия и тогавашните Дионисиеви празници. Днес традициите на кукерството имат своя жизнерадостен живот в селищата от района, утвърждавайки Ямбол като един от центровете на маскарадните игри в страната.
Гигантските маски могат да бъдат видени в столичния музея навън под „ триъгълника на властта “ до 1 февруари (петък). След това „ турнето “ на колосите продължава в Пловдив, Стара Загора, Хасково, Бургас и Сливен. На 28 февруари те се прибират в Ямбол, с цел да се включат в карнавалното шествие, с което се дава начало на фестивала „ Кукерландия “. В продължение на четири дни те ще бъдат част от обичайна „ Алея на гигантските маски “, трансформирала се в неизменим знак на фестивала от 2011 година насам. В тазгодишното юбилейно издание, алеята включва към този момент общо 20 артистични съоръжения.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР