София. Според характера на човека се съди каква ще е

...
София. Според характера на човека се съди каква ще е
Коментари Харесай

Доц. д-р Илия Недин, етнолог: Според характера на човека, който първи прекрачи прага на дома, се съди каква ще е годината - от тази дата някога е започвала новата година

София. Според характера на индивида се съди каква ще е годината, тъй като това е била, в действителност, Старата-Нова година в миналото. Това сподели в изявление за Агенция „ Фокус “ етнологът доцент доктор Илия Недин - началник на катедрата по “Етнология и балканистика ” към Югозападен университет „ Неофит Рилски “ във връзка националните вярвания за празника Игнажден. „ Този ден е прочут още като Полазовден и този, който влиза първи в дома се назовава полазник. 20 декември вкарва нов интервал, а след няколко дни е и Бъдни вечер и стартира напълно различен календарен цикъл, който е кондензиран с величална обредност и с доста маскарадни обичаи, наричани на разнообразни места по друг метод “, сподели още доцент Недин, като добави, че на Игнажден е хубаво да не се дават и пари на заем.
„ Този празник на всички места се отбелязва, само че няма кой знае какви традиции. Всъщност огромната празнична вечер, с огромна ритуалност идва с Бъдни вечер и Коледа. Днес е малко мъчно да приказваме къде най-вече е непокътнат, тъй като с помощта на медиите има едно общо познание освен за Игнажден, което разчупва до известна степен локалните граници и внася някои промени в един или различен локален бит. Интересно е, че през днешния ден има и доста възстановки, през днешния ден битието на фолклора е ново съществуване, то е част от актуалната просвета на днешния българин “, описа още ръководителят на катедрата по „ Етнология и балканистика ”, като акцентира, че в моментна имаме едно вторично и модерно съществуване на фолклора – театрално, медийно и т. н.

Пълния текст на изявлението четете по-късно в „ Мнение ”
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР