София спира да приема замърсяващи коли в центъра за три

...
София спира да приема замърсяващи коли в центъра за три
Коментари Харесай

Какво знаем за новата забрана за стари коли в центъра на София

София стопира да приема замърсяващи коли в центъра за три месеца. Това ще прочисти ли въздуха?

Нова възбрана за остарели коли, само че без санкции. Така звучи в резюме новата мярка на Столичната община, която ще важи през идващите три месеца за идеалния център на София.

Целта ѝ е да ограничи замърсяването на въздуха в най-студените месеци, като през идващите години системата ще се усъвършенства, а ограниченията ще се уголемяват.

Забраната ще засегне близо 100 000 души или към 120 000 автомобила, споделя Зафир Зарков, ръководител на комисията по превоз на Столичния общински съвет (СОС), представен от.

Един от хората, наранени от новата мярка, е Кирил Стойнов. Той кара Фолксваген Пасат, попаднал под възбраната, защото е регистриран през 1993 година " Не виждам никакъв смисъл в такава възбрана, тъй като такива коли като моя към този момент са толкоз малцина, всички карат модерни коли ", споделя той. В края на 2022 година общият брой на записаните коли в София е.

" По принцип зоните с ниски излъчвания са работещ и потвърден модел в редица други страни ", споделя пред Свободна Европа специалистът по замърсяване на въздуха Ивайло Попов от неправителствената организация . Според него мярката в тази ситуация не е въведена по най-хубавия метод, само че може да има позитивно влияние върху чистотата на въздуха и градската среда в София, в случай че се усъвършенства, откакто бъде тествана.
Срокове и санкции
Първият период, в който ще бъде въведена възбрана за замърсяващи коли в нискоемисионна зона в София, ще бъде от 1 декември до края на февруари.

Първоначално тя ще бъде проформа, като общината няма да постанова санкции, само че ще прави предизвестия на нарушителите. Това беше замислено още през 2022 година, когато беше гласувана мярката в СОС.

Кметът на София Васил Терзиев сподели, че повода за забавянето на санкциите е, че при предходното ръководство не е имало добра разяснителна акция и доста хора не са готови, както и че системата за надзор към момента не е подготвена.

Установяването на нарушителите се чака да се прави посредством камери, които ще записват екостикера и регистрационния номер на колата. Свободна Европа изпрати питане до Столична община, с цел да разбере по кое време се чака системата да влезе в приложимост, само че не получи отговор до публикуването на текста.

Когато това се случи, санкциите ще бъдат надлежно от 50 до 500 лева за физически лица, а за юридически - от 200 до 1000 лева Актовете ще се издават от Столична община, защото за по Закона за чистотата на атмосферния въздух, а парите от санкциите ще влизат в общинския бюджет.
Замърсителите
Това включва коли от първа еко група - дизелови коли, регистрирани преди 1996 година, без еко категория или с категория Евро 1 и 2, както и бензинови коли, регистрирани преди 2002 година, без еко категория или с категория Евро 1, 2 или 3.

Терзиев заяви в сряда, че на входните улици по границата на зоната към този момент са сложени пътни знаци, които отбелязват нейния обсег. Автомобилите, чийто достъп ще бъде неразрешен, ще могат да употребяват заобиколни направления.
Защо се вкарва
Нискоемисионните зони са честа процедура в чужбина, написа Следствен отдел към окръжна прокуратура, като сходни кръгове има в над 300 града. С помощта на тази мярка се понижават излъчванията на фини прахови частици и се предизвиква потреблението на различни способи на напредване в централните елементи, да вземем за пример пешком или с велосипед, както и повече приложимост на градския превоз.

Въвеждането на такива забрани също цели ограничение на тапите и основаване на по-добри условия на живот в градовете, пишат от общината.
Ще има ли резултат
Ивайло Попов от " За Земята " прибавя още няколко вероятни изгоди от сходна мярка, в това число понижаване на шумозамърсяването, възстановяване на организацията на градското пространство и понижаване на азотния диоксид във въздуха.

В случая с съответната възбрана в София тази зима обаче специалистът не чака да има огромен резултат, защото изборът на зоните и на колите, които обгръща възбраната, съгласно него не е изработен по най-хубавия метод.

Попов цитира публично допитване на общината, при което хората са споделили, че въвеждането на дребния кръг няма да ги накара да спрат да употребяват колите си, а по-скоро ще заобикалят зоната. По този метод те ще удължат маршрута си и може да образуват тапи отвън кръга. По отношение на чистотата на въздуха съгласно Попов ограничаването може да спомогне в зоната на самия кръг, само че надали ще има резултат върху чистотата на въздуха в целия град.

Големият кръг съгласно Попов има по-голям капацитет да накара хората да се откажат от замърсяващата кола, защото ще ги принуждава да заобикалят огромна част от града.

По думите на специалиста различен евентуален фактор, който може да ограничи резултата от възбраната, е това, че най-замърсяващите категории коли относително рядко участват в центъра, за разлика от останалите.

Попов споделя, че се надява общината да проучва данните за чистотата на въздуха и за трафика след въвеждането на възбраната, с цел да може следващата година да се създадат промени и да се усъвършенства мярката.

" Изключително значимо е редом със зоните с ниски излъчвания да се работи по подобряването на различните способи за напредване - градски превоз, вело напредване, пешеходно напредване ", споделя още той.
Следващите стъпки
Забраната за замърсяващи коли следва да се уголемява през идващите години. През 2024 година тя към този момент ще включва и коли от втора еко група, които няма да могат да влизат в дребния кръг, а от 2028 година възбраната ще важи и за трета еко група.

От 2025 година ще влезе в действие възбрана и за огромния кръг , който обгръща необятния център на София – територията, заключена сред булевардите „ Сливница “, „ Данаил Николаев “, „ Ситняково “, „ П. К. Яворов “, ул. „ Атанас Дуков “, бул. „ Х. Ибсен “, бул. „ П. Ю. Тодоров “, бул. „ И. Е. Гешов “ и бул. „ Константин Величков “, само че и бул. „ Михай Еминеску “, бул. „ Никола Й. Вапцаров “, ул. „ Люба Величкова “ и ул. „ Сребърна “.

От декември 2025 година в него няма да могат да влизат коли от първа екогрупа, а от декември 2027 година - от втора.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР