София. Спасяването на евреите в България е повод за гордост,

...
София. Спасяването на евреите в България е повод за гордост,
Коментари Харесай

Калоян Паргов, БСП-София: Спасяването на евреите в България е повод за национална гордост

София. Спасяването на евреите в България е мотив за горделивост, тъй като в един сложен интервал, черен интервал освен от българската, само че и от европейската и международната история, българският народ има куража да каже „ не “ на депортацията на своите сънародници и другари от еврейски генезис. Това сподели за Агенция „ Фокус “ водачът на БСП-София Калоян Паргов във връзка отбелязването на 75 години от спасяването на българските евреи. „ Не единствено интелектуалци, само че и свещеници, учители, всички са се противопоставили на подписването на указа за тяхната депортация. Във времето, в което живеем, от ден на ден нарастват деянията на антисемитизъм, профашистки прояви. Луковмарш мина напълно неотдавна за следващ път, София непрестанно осъмва с пречупени кръстове, които надали днешната юноша и хората, които ги вършат, си дават сметка какво символизират те преди повече от 70 години “, разяснява Паргов и акцентира, че по тази причина днешната гала в Синагогата и самото отбелязване на 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи е време да си спомним историческата истина за тези времена с оглед недопускането на сходни прояви през днешния ден. „ Имало е много сигнали, които са предшествали тези събития и на които европейските водачи тогава надали са отделяли такова внимание. Така е и през днешния ден – сякаш сме заспали пред тези прояви, с които е осеяна Европа, пред този краен шовинизъм, който превзема в това число и България. Днес това е мотив първо на национална горделивост за куража, който е имал целия народ и второ, с цел да подсети, че такива прояви не трябва да се толерират “, добави той.
По думите му тук споменът е за това, че в България е имало фашизъм, а не както се тиражира всеобщо, че е нямало фашизъм и по тази причина не е имало антифашистка опозиция. „ Напротив, с цел да е имало антифашистка опозиция, то е имало фашистки режим, който е целял рабски със своя съдружник тогавашната нацистка Германия да извърши заповедта за предоставяне на евреите в концлагери и да ги изпрати на сигурна гибел. Почитаме и паметта на всички тези, които не успяхме да спасим отвън българските територии, които отпътуваха за концлагерите и откриха своята гибел “, изясни той.
Според Паргов актуалният прочит на тези събития е, че Европа, и в частност България, не би трябвало да спи и да подминава всеки акт на сходна демонстрация, който и през днешния ден виждаме в нашето съвремие. „ Дали ще бъдат свастики по разнообразни фасади, дали прояви като Луковмарш, дали ще бъдат събирания на младежи, които ще маршируват или ще бъдат облечени с облекла, напомнящи оня режим, че всичко това не е приключило добре за Европа. Спасяването на евреите в България демонстрира единствено едно – че формалното държавно управление е съдружник с нацистка Германия, само че народът се опълчва изрично на следване на тази профашистка, антихуманна, антисемитска, античовешка и расистка политика “, сподели още Калоян Паргов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР