София. След като в неделя над 200 камиона на български

...
София. След като в неделя над 200 камиона на български
Коментари Харесай

Обстановката на ГКПП „Капъкуле“ се нормализира

София. След като в неделя над 200 камиона на български превозвачи бяха блокирани поради отговорности към турската тол система на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капъкуле “, в понеделник ситуацията се възстановява.
По информация на Генералното ни консулство турските митнически управляващи са открили, че са били позволени механически неточности при към 100 случая с непознати жители и са били надвзети парични суми.
Към момента не може да се каже при какъв брой от тези случаи става въпрос за български жители и компании. Но на състоялата се среща на генералния ни консул в Одрин с шефа на Митници „ Тракия “ е реализирана договореност до края на тази седмица и след правенето на цялостен разбор на въпросните неточности, турската страна да даде на Градска канализация Одрин лист на колите, на които са били наложени и заплатени по-високи такси. Ще бъде възложен и електронен адрес, на който да се изпращат молби за възобновяване на надвзетите суми.
Турската страна е поела ангажимент след приемане на въпросните молби надплатените финансови средства да бъдат възобновени в къс период.
В Генералното ни консулство в Одрин все още са постъпили 2 съответни сигнала от български жители за надвзети суми за неплатени пътни такси, които се ревизират.
Междувременно министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков организира среща през днешния ден с посланика на Република Турция у нас доктор Хасан Улусой. Срещата бе по покана на министър Желязков и е във връзка със създалата се обстановка по закъснение на прекосяването на леки и тежкотоварни коли на турско-българската граница.
Посланик Улусой осведоми министър Росен Желязков, че считано от 11 април 2019 година, на граничните контролно-пропускателни пунктове в Турция, включително и тези с Република България, действа интегрирана система за ръководство и събиране на такси и санкции, свързани с потреблението на пътната инфраструктура на турската страна (тол система). От 11 април 2019 година неплатени тол такси и санкции за електронно установени пътни нарушавания се откриват и събират на излизане от Република Турция.
За “Фокус “ изпълнителният шеф на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров разяснява, че коли, които доскоро са имали да заплащат, през днешния ден минават. „ Това е ситуацията все още. Опашката е огромна “, добави Димитров. Той обърна внимание, че коли, които са имали да заплащат, минават свободно през „ Лесово “, а на „ Капитан Андреево “ биват арестувани, до момента в който не си платят санкцията.
Според него не е ясно защо служат тези санкции. По думите му информацията от водачите е, че доста постоянно на пунктовете, където се заплаща и се взимат стикери по турската тол система, липсва устройство и превозвачите биват принудени да нарушават разпоредбите. Димитър Димитров добави, че се е знаело, че тази акция завършва до неделя вечерта. „ Т.е. събира се, каквото се събира до неделя. Пълнят хазната, колкото могат до неделя и от понеделник напрежението спада и не се събира нищо “, изясни Димитров. По думите му това са способи на турската страна, които не са от през вчерашния ден. Той даде образец с проблемите с разрешителното на турската граница и уточни, че те се появяват постоянно в петък след обяд.
Според въведената на Граничен контролно-пропусквателен пункт в Турция нова система на излизане от страната се изисква заплащане на незаплатени пътни такси от 1 януари 2017 година насам. Българските жители, искащи да ревизират дали имат неплатени пътни такси в Турция, зачислени на техните моторни транспортни средства, може да го създадат на електронен адрес: https://webihlaltakip.kgm.gov.tr/WebIhlalSorgulama/Sayfalar/Sorgulama
В момента новата система включва събиране само на неплатени пътни такси – за автомагистрали, мостове, пътни уреди, само че се чака в бъдеще да проработи в цялостен потенциал, в това число и за събиране на неплатени санкции за нарушаване на разпоредбите за придвижване на територията на Турция. Във връзка с това е целесъобразно българските жители прецизно да съблюдават разпоредбите за придвижване по пътищата и други разпореждания на територията на Турция.
Деница КИТАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР