София ще има своя Леден парк“ от декември. Подобно на

...
София ще има своя Леден парк“ от декември. Подобно на
Коментари Харесай

Княжеската градина ще се превърне в Леден парк

София ще има своя „ Леден парк “ от декември. Подобно на доста градове в Европа и българската столица от тази зима ще се снабди с тази ледена пързалка, оповестиха през днешния ден кметът Йорданка Фандъкова и Анатолий Илиев – зам.-председател на Фондация „ София – европейска столица на спорта “.

Леденият парк ще бъде в Княжеската градина против Софийския университет. Голяма част от алеите ще бъдат заледени, многото разклонения и завои ще доставят наслаждение на феновете на зимните спортове. Паркът ще бъде завършен по сходство на този във Виена и откриването му е планувано за 1 декември.

„ Събитието ще бъде част от визитата на водачи на европейския спорт, които ще посетят страната ни по отношение на връчване на София на знамето за „ международна столица на спорта през 2024 година Самата гала ще се състои на 3 декември по време на тържествена Гала в зала 1 на НДК, на нея ще бъде маркирана и 80-годишнината на Националната спортна академия. Ден по-рано интернационална конференция ще събере кметовете на десетки български градове под мотото „ Българското завещание в плана Градове и столица на спорта, “ заяви Фандъкова.

Нови маркировки на Витоша

Вече е приключено и премаркиране на туристически пътеки и велотрасета на Витоша посредством подновяването и слагането на нова туристическа и велосипедна маркировка в нископланинския пояс.

Тя улеснява хората в планината и ги защищава от загубване, попадане в нежелателен или неприемлив регион, губене на ориентировка.

Благодарение напъните на екипа на Фондацията и на алпиниста Дойчин Боянов са маркирани и сменени табелките по близо 100 км трасета и велотрасета.

„ Това е единствено първата част от плана и взаимната ни активност с Общината. Вече е маркиран нископланинския пояс и в него е позициониран единственият кръгообразен маршрут у нас. Следващата ни цел са среднопланинският и високопланинският пояс, “ разгласи Дойчин Боянов, създател на Справочника за Витоша, учител в НСА и основател на плана „ Витоша – налична за всички “.

Боянов подари на Столична община една от табелките за премаркирането, отбелязваща Нископланинската обиколна пътека.

Вече трета година не престават дейностите по Споразумението сред „ София – европейска столица на спорта “ и Природен парк Витоша. Благодарение на това съдействие със Столична община става допустимо подновяването и рехабилитация на част от туристическата и спортна инфраструктура в планината, изчистването на езера от наноси и боклуци, ободряване на алеи и пътеки, последните две напълно ремонтирани пътеки са от Златни мостове до хижа Момина канара и от Златни мостове до Кумата, “ разгласи шефът на Политическа партия Витоша Анна Петракиева, като заяви бъдещата стратегия и моли за повече приемливост и грижа за планината от всички.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР