София ще има своя Леден парк“ от декември. Подобно на

...
София ще има своя Леден парк“ от декември. Подобно на
Коментари Харесай

Княжеската градина на София ще стане леден парк -

София ще има своя „ Леден парк “ от декември. Подобно на доста градове в Европа и българската столица от тази зима ще се снабди с тази ледена пързалка, оповестиха през днешния ден кметът Йорданка Фандъкова и Анатолий Илиев – зам.-председател на Фондация „ София – европейска столица на спорта “.

Леденият парк ще бъде в Княжеската градина против Софийския университет. Голяма част от алеите ще бъдат заледени, многото разклонения и завои ще доставят наслаждение на феновете на зимните спортове. Паркът ще бъде завършен по сходство на този във Виена и откриването му е планувано за 1 декември.

„ Събитието ще бъде част от визитата на водачи на европейския спорт, които ще посетят страната ни по отношение на връчване на София на знамето за „ международна столица на спорта през 2024 година Самата гала ще се състои на 3 декември по време на тържествена Гала в зала 1 на НДК, на нея ще бъде маркирана и 80-годишнината на Националната спортна академия. Ден по-рано интернационална конференция ще събере кметовете на десетки български градове под мотото „ Българското завещание в плана Градове и столица на спорта, “ заяви Фандъкова.

Нови маркировки на Витоша

Вече е приключено и премаркиране на туристически пътеки и велотрасета на Витоша посредством подновяването и слагането на нова туристическа и велосипедна маркировка в нископланинския пояс . Тя улеснява хората в планината и ги защищава от загубване, попадане в нежелателен или неприемлив регион, губене на ориентировка. Благодарение напъните на екипа на Фондацията и на алпиниста Дойчин Боянов са маркирани и сменени табелките по близо 100 км трасета и велотрасета.

„ Това е единствено първата част от плана и взаимната ни активност с Общината. Вече е маркиран нископланинския пояс и в него е позициониран единственият кръгообразен маршрут у нас . Следващата ни цел са среднопланинският и високопланинският пояс, “ разгласи Дойчин Боянов, създател на Справочника за Витоша, учител в НСА и основател на плана „ Витоша – налична за всички “. Боянов подари на Столична община една от табелките за премаркирането, отбелязваща Нископланинската обиколна пътека.

Вече трета година не престават дейностите по Споразумението сред „ София – европейска столица на спорта “ и Природен парк Витоша. Благодарение на това съдействие със Столична община става допустимо подновяването и рехабилитация на част от туристическата и спортна инфраструктура в планината, изчистването на езера от наноси и боклуци, ободряване на алеи и пътеки, последните две напълно ремонтирани пътеки са от Златни мостове до хижа Момина канара и от Златни мостове до Кумата, “ разгласи шефът на Политическа партия Витоша Анна Петракиева, като заяви бъдещата стратегия и моли за повече приемливост и грижа за планината от всички.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР