София. Със специална празнична програма Националният военноисторически музей (НВИМ) ще

...
София. Със специална празнична програма Националният военноисторически музей (НВИМ) ще
Коментари Харесай

София: Ден на отворени врати и празнично настроение са предвидени за 6 май в Националния военноисторически музей

София. Със специфична празнична стратегия Националният военноисторически музей (НВИМ) ще посрещне своите гости в Деня на храбростта и Празника на Българската войска – 6 май. Това оповестиха от пресцентъра на музея . Традиционно НВИМ афишира вход свободен от 10.00 до 17.00 ч. за непрекъснатата си хронологична и външната експозиция.
В празничния ден посетителите ще могат да прегледат гратис най-новата галерия в Музея – „ На борда на флотската история “, отдадена на 140-ата годишнина от основаването на Военноморските сили на Република България. Публиката ще се запознае с малко известни, само че скъпи предмети, документи и художествени творби от фондовете на Националния военноисторически музей и неговия филиал – Военноморския музей.
Само на 6 май гостите на Музея ще схванат какво е чувството да влезеш в пилотската кабина на транспортен хеликоптер МИ-8 и в отделенията за ръководство на ракетен комплекс 2К 52 Фрог „ Луна-М “ и преносим радиовисотомер ПРВ-11 „ Вершина “. Атракциите с боен темперамент ще продължат с дегустация на емблематичната фасул супа, приготвена от същински боен готвач на полеви условия. В духа на националните обичаи и традиции, дребните другари на НВИМ ще могат сами да замесят гергьовденски самун, който да украсят с орнаменти от тесто и да се забавляват, до момента в който рисуват с брашно. Ателиетата на Мрежа Хлебни къщи, ще се състоят сред 11.00 и 13.00 ч., а за присъединяване в тях е належащо авансово записване на място, което започва в 10.00 ч.
За празничното въодушевление сред 13.30 и 14.30 ч. ще се погрижи и Представителният духов оркестър на Сухопътни войски. Музикалното странствуване ще продължи с Представителен фолклорен отбор „ Шевица “, който от 15.00 до 16.00 ч. ще показа магията на българските национални песни и танци и ще поведе празнично гергьовденско хоро, в което ще може да се включат дребни и огромни.
С Ден на отворени порти празникът ще бъде маркиран и във филиалите на НВИМ – Военноморския музей във Варна и Музея на авиацията в Крумово.
Програма:
10.00 – 17.00 ч. вход свободен за непрекъснатата хронологична и външна експозиция;
10.00 – 17.00 ч. галерия „ На борда на флотската история “;
10.00 – 17.00 ч. екпонатите оживяват – свободен достъп до пилотската кабина на транспортен хеликоптер МИ-8 и отделенията за ръководство на ракетен комплекс 2К 52 фрог „ Луна-М “ и преносим радиовисотомер Прв-11 „ Вершина “;
11.00 – 13.00 ч. подготвяне на гергьовденски самун с мрежа хлебни къщи;
12.00 ч. обичайната дегустация на войнишка фасул чорба;
13.30 – 14.30 ч. концерт на Представителния духов оркестър на сухопътни войски;
15.00 – 16.00 ч. магията на българския фолклор с внушителен фолклорен отбор „ Шевица “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР