София. Съгласно разпоредбите на Изборния кодекс е допустимо сегашният състав

...
София. Съгласно разпоредбите на Изборния кодекс е допустимо сегашният състав
Коментари Харесай

Камелия Нейкова, ЦИК: Допустимо е сегашният състав на Комисията да продължи да осъществява правомощията си и след изтичане на мандата

София. Съгласно наредбите на Изборния кодекс е възможно сегашният състав на ЦИК да продължи да реализира пълномощията си и след приключване на мандата. Това сподели пред публицисти представителят на Централната изборна комисия Камелия Нейкова, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ .
Във връзка с претенции за промяна на състава на ЦИК, Нейкова отговори, че този въпрос не е от компетентността на Комисията. „ В Изборния кодекс се съдържа наредба, която дефинира реда, по който се образува състава на ЦИК – това е в компетентността на Народното събрание. Не мога да кажа дали мандатът на настоящия състав ще бъде продължен. Но е възможно, според наредбите на Изборния кодекс, сегашният състав да реализира пълномощията си и след приключване на мандата “, съобщи тя. Нейкова разяснява, че на страницата на ЦИК към този момент може да бъде открита обособена секция за изборите за Европейски парламент.
Нейкова разяснява, че би било по-добре по-рано да се одобряват измененията в Изборния кодекс. „ За да може чисто организационно освен ЦИК, само че и всички институции, които имат отношение към Изборния развой, да могат умерено да приготвят произвеждането на избори. Иначе на нашия състав на тази ЦИК не един път се е случвало в последния миг да има промени в изборното законодателство. Така беше обстановката през 2016 година с квадратчето „ Не поддържам никого “, само че все пак ние се справихме “, съобщи тя.
Цветилена СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР