София. С историческо решение започна Срещата на Съвместната група за

...
София. С историческо решение започна Срещата на Съвместната група за
Коментари Харесай

Съвместната група за парламентарен контрол на Европол взе историческо решение с приемането на правилата си за работа

София. С историческо решение стартира Срещата на Съвместната група за парламентарен надзор на Европол тази заран. То е обвързвано с приемането на процедурните правила за работата на Групата. Форумът е четвъртото събитие от парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и негов хазаин бе Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред на Народното събрание.
Парламентаристите от страните-членки на Европейски Съюз, евродепутатите и представителите на Европейската комисия дискутираха многогодишното обмисляне на Европол за интервала 2019-2021 година, както и цифровата съгласуваност и предварителната защита против проведената престъпност. Основен акцент бяха и Западните Балкани. Председателят на Комисията по публичен ред и сигурност Цветан Цветанов акцентира, че най-важното е евроатлантическата ориентировка на Западните Балкани. Той означи, че по отчета на Европол 800 са жителите от Западните Балкани, които са се сражавали за „ Ислямска страна “, а към 5000 са тези от Европейски Съюз. Според него по всяка възможност търсят метод да се приберат по родните си места и към този момент стават една доста по-сериозна евентуална опасност за Европейски Съюз. Цветанов разяснява, че точно по тази причина би трябвало да бъде сбъднат и нужният надзор. Той уточни още, че въпреки и изправени пред Брекзит, всички европейски политици ще търсят пътища за запазването на положителната връзка с един от най-големите стратегически сътрудници и снабдители на информация – Англия.
Председателят на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи в Европейския парламент Клод Мораес означи, че решението на парламентаристите е значимо и ще даде опция на Европол да продължи своята сполучлива работа в битката с престъпността в Западните Балкани и в цяла Европа.
Изпълнителният шеф на Европол Роб Уейнрайт означи, че е необходим надзор и отчетност и за Европол и точно това са постигнали през днешния ден с установяването на механизма, който ще сближи националните парламенти, тъй че да упражняват ефикасен контрол и надзор. Уейнрайт акцентира, че за първи път предходната година Европол е надминала един милион известия с данни, които са били обменени през техните платформи. Той бе безапелационен, че работата им е невъзможна без поддръжката на правоприлагащите органи в цяла Европа. Според него има обилни усъвършенствания в съдействието сред Европол и страните на Западните Балкани, само че картината е към момента смесена. Уейнрайт означи, че ресурсите, които се вливат в Европол, не са добре уравновесени и добави, че контрабандата на опиати си остава най-голямата като размер престъпност в Европа.
Еврокомисарят за Съюз на сигурност Джулиан Кинг разяснява, че на днешната среща представителите на националните парламенти и на Екологичен потенциал още един път са подчертали своята поддръжка за Европол и са определили метода, по който ще се следи активността на организацията и ще се обезпечава неговата отчетност. По думите му Европол е в центъра на техни старания в битката с тероризма, киберпрестъпността и тежката проведена престъпност. Той уточни, че през предходната година Европол е направила 400 следствия най-много в областта на тероризма. По думите му те са били свързани с работата на платформите в битката със наличието на терористична информация в мрежата.
Еврокомисарят по цифрова стопанска система и цифрово общество Мария Габриел акцентира, че с приемането на устав на взаимния орган за парламентарен надзор, участниците във форума ясно демонстрират, че националните парламенти, Европейският парламент и Европейската комисия желаят да укрепят потенциала на Европол. Тя посочи, че в Европейска комисия желанието им е жителите на Европейски Съюз да се усещат също толкоз сигурни офлайн, колкото и онлайн.
Люба АЛЕКСИЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР