София. С богата културна програма в града ще бъде отбелязан

...
София. С богата културна програма в града ще бъде отбелязан
Коментари Харесай

София: С богата културна програма в града ще бъде отбелязан Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май

София. С богата културна стратегия в града ще бъде маркиран Денят на българската култура и просвета и на славянската книжовност – 24 май. Това оповестиха от пресцентъра на Столична община . Празничната стратегия стартира на 20 май.
На 20 май 2019 година от 19.00 часа в Литературния клуб ще се състои Поетична вечер по случай Деня на българската култура и просвета. Библиотеката на София и Асоциацията на учителите по български език и литература провеждат вечер с присъединяване на поетите Магдалена Абаджиева от Института по български език при Българска академия на науките, Николай Милчев – преподавател по български език и литература и Иван Христов от Института за литература при Българска академия на науките.
На 22 май 2019 година от 11.00 часа в Американския център ще се състои край на четвъртата сполучлива акция „ На учебно заведение в Столична библиотека “, в която се включиха учебни заведения от всички региони на град София и над 1 000 деца от 30 столични учебни заведения. В рамките на акцията учениците се включиха в атрактивни и изобретателни уроци по литература, история, цифровизация и нови технологии измежду емблематични книги, истински картини и други скъпи експонати от сбирките на библиотеката и нейното съвременно цифрово съоръжение. Ще бъде направено и подаяние от възпитаници от 120 ОУ „ Г. С. Раковски “ на 50 детски книги за Сдружение „ Каритас България “. Ще се състои и награждаване на спечелилите в ученическия конкурс „ Вековната мъдрост на нашия град “. Клуб „ Учители “ към Столична библиотека и 149 СУ „ Иван Хаджийски “ – София проведоха училищен конкурс в две посоки – стихотворение и есе, разграничени в две възрастови групи – V-VII и VIII-XII клас. В състезанието с ръководител на журито проф. доктор Амелия Личева се включиха 60 деца от 40 софийски учебни заведения. Всички участници ще получат за премия книга, а отличените творби ще бъдат събрани и издадени в специфичен алманах (хартиен и електронен).
На 22 май 2019 година от 18.00 часа в Мраморното предверие Георги Константинов показва новата си книга „ Поезията като очевидец “. Проф. Йордан Калайков ще показа новия алманах с есета и стихове на огромния български стихотворец и публицист, в която създателят наблюдава будители от времето на Паисий до през днешния ден. Тя съдържа прочувствените размишления на създателя за ориста на античните български книги, сътворявани през Златния век върху страници от овча или телешка кожа. Проследява трагичната орис на книгите ни през най-мрачните епохи, както и възкръсването на книжовното ни дело през Възраждането. Откъси от книгата ще чете самият създател, а бардът Евгени Бенов ще извърши песни по негови стихове.
На 24 май от 10.00 до 15.00 часа софиянци могат да прегледат документалните изложения:
- „ България в Европа, Европа в България “ със остарели пощенски картички и албуми от цяла Европа от сбирките на проф. Михаил Неделчев. Изложбата цели да покаже по какъв метод се съотнасят общоевропейските огромни центрове с българските градове, които също имат европейски образ. В нея са показани 10 тематични кръга от местата за отдих и за другарство с водата – плажове, пристанища и градини – до персоналистическите култове – от общоевропейския Наполеонов фетиш до българските култове за революционерите-европейци.
- „ Събуждащият книгите “. Столичани могат да видят редки издания на Неофит Рилски (Описание на българския заветен Рилски манастир 1879 г.), на Марин Дринов (Исторически обзор на българската черква, 1869), на Любомир Милетич (Дако-румъните и тяхната славянска книжовност 1896). Първи издания на Яворов, Пенчо Славейков, П. Ю. Тодоров, Стоян Заимов, Елин Пелин и Кирил Христов, чиято библиотека се съхранява в Столична библиотека. Повечето от книгите са с подписи.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР