София. Румънското председателство на Съвета на ЕС ще надгражда върху

...
София. Румънското председателство на Съвета на ЕС ще надгражда върху
Коментари Харесай

Посланикът на Румъния Йон Гъля: Румънското председателство на Съвета на ЕС ще надгражда върху работата на българското и австрийското

София. Румънското председателство на Съвета на Европейски Съюз ще надгражда върху работата на българското и австрийското. Това сподели посланикът на Румъния Йон Гъля във встъпителната си тирада по време на представянето на целите на Румънското председателство на Съвета на Европейски Съюз, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ .
„ Бихме желали още веднъж да поздравим Българското председателство за триумфа му и да благодарим на България и особено на вицепремиера Екатерина Захариева за поддръжката и за доста близкия продан на опит по тематиката, свързани с подготовката на председателството “, съобщи дипломат Гъля.
Той уточни, че Румънското европредседателство ще се организира във време на значими провокации – Брекзит и преходът към нов законодателен и институционален цикъл след евроизборите. „ И в този подтекст забележителност на нашето председателство ще бъде неофициалната среща в Сибиу на 9 май. Ние виждаме тази Среща на върха като значим миг да изпратим обръщение за единение в границите на съюза. По този метод Румъния желае да изрази мощна поддръжка за придвижване на Европейския план. В този смисъл многогодишната финансова рамка ща бъде водещ фактор в нашето председателство “, съобщи посланикът.
Гъля изясни, че румънската стратегия се осланя на убеждението, че всяка визия за бъдещето би трябвало да бъде построена към главните правила и полезности, които съставляват основата на Европейски Съюз. „ Това е повода, заради която мотото на председателството e „ Сближаване – обща европейска полезност “. Работната стратегия ще се основава на четири целта. Първата е Европа на конвергенция – обезпечаване на равноправно развиване на всички жители и държави-членки посредством повишение на конкурентноспособността и понижаване на разликите в развиването, общественият прогрес, поощряване на свързаността и цифровизацията и подсилване на промишлената политика. Второто е по-безопасна Европа – доближаване на държавите-членки, изправени пред нови провокации в региона на сигурността, като миграцията ще продължи да бъде интензивно дискутирана тематика. Третият приоритет е Европа като по-силен световен артист - посредством поощряване на политиката на разширение в Западните Балкани, посредством Източното партньорство в поддръжка на Черноморския район и усилване на световната роля на Европа и посредством осъществяването на Глобалната тактика. Четвъртият ни приоритет е Европа на общите полезности – стимулиране на солидарността в Европейски Съюз посредством поощряване на политики за битка с дискриминирането и поощряване на младежите да взимат присъединяване в европейските диспути “, сподели още той.
Румънският дипломат уточни, че би трябвало да продължи да се отделя особено внимание на Западните Балкани. „ Европейската вероятност на сътрудниците в района би трябвало да бъде насърчавана в основа на личните им достолепия и характерните им критерии. Структуриран и дълготраен разговор с младежите в тази част на Европа ще способства за реализиране на задачите за присъединение “, уточни Гъля. Той изясни, че ще се сложи и специфичен акцент върху укрепването на отговорите на Европейски Съюз към европейските желания на Украйна, Грузия и Молдова.
Цветилена СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР