София. Регионален исторически музей - София ще представи изложбата Да

...
София. Регионален исторически музей - София ще представи изложбата Да
Коментари Харесай

София: Регионалният исторически музей ще представи изложбата „Да бъде благословен хляба и живота“ на 21 март

София. Регионален исторически музей - София ще показа изложбата „ Да бъде блажен хляба и живота “. Това оповестиха от пресцентъра на Столична община . Тя съдържа експонати от сбирката на Антонио Василев. Официалното разкриване е на 21 март 2019 година от 17.30 часа в Музея на пл. „ Бански “ 1). Тематиката на краткотрайната експозиция е обвързана с православното християнство. Съкровените човешки вярвания са онагледени посредством показваната за първи път най-голяма сбирка от печати за просфора и домашни обредни хлябове.
В изложбата са включени също йерусалимии, щампи и икони. Всички показани експонати са употребявани както в храма, по този начин и в дома през втората половина на XVIII – средата на XX в.
Печатите за просфора и домашни обредни хлябове са направени от разнообразни материали: дърво, мрамор, алабастър, бронз. Употребяват се за благославяне на хляба в храма, както и за домашни обреди и традиции.
Друг акцент в изложбата са йерусалимиите (изображения върху платно), щампите (отпечатъци върху хартия) и иконите (използвани в бита). Те идват от светите места, най-често вследствие на поклоннически пътувания. Впоследствие, попадайки в дома, йерусалимиите се излагат в най-хубавата стая, а щампите, дружно с иконите, в домашния иконостас и са обект на особена респект.
Изложбата включва съпътстващи събития под надпис „ Колекционерство, изкуство и религиозна философия “. За присъединяване са поканени български учени, студенти от СУ „ Св. Климент Охридски “ и Националната художествена академия, възпитаници от НУИИ „ Илия Петров “, НГПИ „ Св. Лука “, НГДЕК „ Св. Константин Кирил Философ “.
„ Да бъде блажен хляба и живота “ се намира в зала „ Временни експозиции “ на Регионалния исторически музей – София (пл. „ Бански “ 1) и се открива директно преди огромния християнски празник Благовещение. Периодът на изложбата е 21 март – 30 юни 2019 г.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР