София. Регионален исторически музей представя международната изложбаАполония Понтийска – по

...
София. Регионален исторически музей представя международната изложбаАполония Понтийска – по
Коментари Харесай

София: Регионален исторически музей представя международната изложба Аполония Понтийска – по стъпките на археолозите

София. Регионален исторически музей показва интернационалната галерия " Аполония Понтийска – по стъпките на археолозите ". Това оповестиха от пресцентъра на Столична община . Тя споделя историята на града, пречупена през археологическите изследвания, провеждани повече от век и продължаващи и понастоящем. Откриването е на 13 декември 2018 година от 18:00 ч. Експозицията " Аполония Понтийска – по стъпките на археолозите " е следващият план, продължаващ традицията на сполучлив теоретичен и културен продан сред България и Франция. Тя съставлява роман за града и прилежащите му територии с неговите институции, архитектура, ежедневен живот, некрополи. Географски той подхожда на местоположението на актуалния Созопол. Хронологическата рамка слага основаването на Аполония Понтийска към 610 година прочие Хр. от преселници от Милет в югозападна Мала Азия. Преимущество е, че е единствено дневно корабоплаване от Бизантион и бързо се трансформира в преуспяващ град. През 72 година прочие Хр. Аполония е разграбена от войските на Марк Теренций Лукул. Той отнася статуята на Аполон в Рим, а градът принудително е причислен към римските владения. Археологическите изследвания на Аполония Понтийска стартира френският посланик барон Жюл Александър Дегран през 1904 година Те са продължени от най-известните тогава български откриватели. Разкопките се организират с друга активност през целия ХХ в. От 2002 година в проучването на Аполония се включва и френски екип. Изложбата съдържа над 500 артефакта, проведени съгласно мъжките, дамските и детските занимания.Сред тях са: ритуално огънат меч, бронзов венец с позлата, сервиз за банкети, златни украшения, пинцета и мидичка с руж за гримиране, биберони, кукли, фигурки на разнообразни животни и други " Аполония Понтийска – по стъпките на археолозите " може да бъде прегледана в
интервала 13 декември 2018 – 10 март 2019 година в зала " Временни експозиции " на Регионалния исторически музей – София (пл. " Бански " 1).
" Аполония Понтийска – по стъпките на археолозите " включва експонати от: Лувър, Музеен център – Созопол, Национален археологически институт с музей – Българска академия на науките,Национален исторически музей, Регионален исторически музей – Бургас. Изложбата се осъществя с финансовата поддръжка на Министерството на културата на Република България, Лувър и Френския институт в България.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР