София. Разпети петък е денят, в който е разпнат Божият

...
София. Разпети петък е денят, в който е разпнат Божият
Коментари Харесай

Разпети петък е

София. Разпети петък е денят, в който е разпнат Божият наследник Исус Христос, с цел да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. На този ден от Страстната седмица постът в Православната черква е изключително непоколебим – тогава най-силно вярващите пият единствено вода. В петък вярата повелява да не се подхваща каквато и да е работа. Това е най-тежкият ден за Христос и най-тъжният ден за християните.
На Велики петък денем не се служи Света литургия, тъй като в този ден самичък Господ е принесъл себе си в жертва, а се правят Царските Часове. На вечерня в храма се напомнят и съпреживяват Христовите премеждия, гибелта му и погребението му.
Преди началото на службата, на особено издигнато място в средата на храма се издига алегоричен гроб Христов, декориран с цветя, а на престола се слага Плащеницата – платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста. Плащаницата съставлява парче плат, на което е извезан обликът на положения в гроба Спасител.
По време на вечерното свещенодействие се прави опелото на Господа пред плащаницата. Песнопенията са отдадени на страданията и гибелта на Христос.
След като се изнесе Плащаницата на вечерното свещенодействие, с нея се обикаля към храма и алегорично се прави погребението на Христос.
В края на вечернята свещеникът взима Плащаницата от центъра на храма и я поставя на светия трон в олтара.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР