София. Радикализиран 16-годишен младеж от Пловдив е бил задържан при

...
София. Радикализиран 16-годишен младеж от Пловдив е бил задържан при
Коментари Харесай

Задържаха радикализиран младеж в Пловдив

София. Радикализиран 16-годишен юноша от Пловдив е бил арестуван при взаимна интервенция на Министерство на вътрешните работи, ДАНС и прокуратурата преди два дни. Предполага се, че ученикът е възнамерявал да извърши терористичен акт в Пловдив, защото при обиските са открити разнообразни съставни елементи на несглобена бомба. Ученикът е българин и сега с него работят психолози на Министерство на вътрешните работи, които се пробват да обясняват претекстовете му.
На брифинг заместник-главният прокурор Иван Гешев изясни, че момчето е било вербувано от „ Ислямска страна “. По думите му от обществената мрежа ученикът е трансфериран на чат, на „ Телеграм “. „ Най-масовият чат, който употребява ИДИЛ “, добави още Гешев. „ Трябва правилно да се каже, че този вид проблеми са към този момент действителност в България “, сподели Гешев. Според него в тази ситуация службите са се реагирали съвършено, само че следва да бъде оказана помощ на младежа от експерти, които да работят с него.
Гешев посочи, че под егидата на основния прокурор се приготвя план за основаване на антитерористични центрове. „ Тези центрове би трябвало да комулират в действително време цялата информация и в действително време съвсем всички служби да имат представители “, добави още Гешев. Той предизвести родителите да поддържат връзка повече с децата си, тъй като има действителна заплаха в мрежата да попаднат на радикализация. „ В този случай за прокуратурата и за сътрудниците, които работиха, става въпрос преди всичко за едно дете и за жертва, а не за един възможен причинител на вероятно много съществено закононарушение. Става въпрос преди всичко за персонална покруса в някаква степен, която за благополучие не е развита до някакви огромни размери, а не толкоз за едно досъдебно произвеждане “, сподели Гешев. Според него обществото би трябвало да знае и да бъде осведомено в едни рационални граници с това, че някои проблеми са съществуващи и за България. „ Тези проблеми касаят всеки от нас като родител в тази страна. Тези проблеми би трябвало да стартират да бъдат решавани и на тях да им бъде противодействано от обществото и цялата страна “, добави още Гешев.
Той посочи още, че в тази ситуация става въпрос за възпитаник от положително семейство с благоприятни условия, който е учил в елитна пловдивска гимназия и е бил доста образован. Разследването продължава.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР