София. Протестите на Северозапада за изграждането на магистрален път между

...
София. Протестите на Северозапада за изграждането на магистрален път между
Коментари Харесай

Протестите за скоростен път Видин-Ботевград спират, след като кабинетът обеща да разпише срокове за изграждането му

София. Протестите на Северозапада за построяването на магистрален път сред Видин и Ботевград ще бъдат прекъснати, а държавното управление поема уговорката до сряда да излезе с решение за съответни периоди, в които планът да бъде приключен. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов и министъра на районното развиване и благоустройството Николай Нанков с жители от Видин, Монтана и Берковица, които от седмици стачкуват с искане за автомагистрала Видин – София и тунел под прохода „ Петрохан “. На срещата е било контрактувано на Министерски съвет идната сряда да се вземе решение с съответни периоди и задължения за построяването на Коридор номер 4 в сектора от Ботевград до Видин – по протежението на път Е-79. Министър Нанков посочи, че тези периоди ще бъдат индикативни, защото доста от процедурите не зависят от волята на възложителя. От думите му обаче стана ясно, че упоритостта е планът да бъде изцяло завършен до 2022 година, когато се чака да бъдат приключени най-тежките сектори, а точно Ботевград-Мездра и Видин-Ружинци. „ Ние нямаме размиване в позициите си, за нас постоянно този път е бил приоритет и ще бъде. Ще вземем сходно решение, с цел да бъдем виновни и съответни, с цел да могат и сътрудниците да наблюдават поетите задължения от наша страна и те да се трансфорат освен в действителни действия, само че и в една инфраструктура, която Северозапада заслужава “, сподели още той.
По отношение на тунела под прохода Петрохан районният министър изясни, че за там сега се правят геоложки изследвания, а незабавно след тях ще бъдат предоставени прединвестиционните изследвания и концесионните разбори. „ Петрохан ще бъде един от първите планове в България, които се осъществят под формата на публично-частно партньорство. Има капиталови ползи, само че все още не можем да предложим нищо, с изключение на една капиталова концепция. Когато сме подготвени в края на годината с геологията и предпроектните изследвания, ще имаме една база за привличането на задграничен интерес “, добави министър Нанков.
От „ Гражданска самодейност за автомагистрала до Видин и тунел под Петрохан “ благодариха за взетото решение и увериха, че ще наблюдават за спазването на поетите задължения. Росица Кирова от гражданската самодейност разясни, че оповестеният за събота митинг ще се случи под формата на събитие-честване за 3 март.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР