София. Промени в Закона за водите предвиждат създаването на единен

...
София. Промени в Закона за водите предвиждат създаването на единен
Коментари Харесай

НФСБ: Промени в Закона за водите предвиждат единен орган за управление на язовирите

София. Промени в Закона за водите плануват основаването на обединен орган, който ще ръководи дейностите при язовирите, заяви депутатът от НФСБ в групата на „ Обединени патриоти “ Борис Ячев. Законопроектът е направен от народни представители на „ Обединени патриоти “ и ГЕРБ. Това оповестиха от пресцентъра на НФСБ .
„ С тези промени целим преборването на явлението занемареност при ръководството на водоемите. Защото сега, за жалост, смесената благосъстоятелност на огромните водни пространства основава условия за прехвърлянето на отговорността сред общините, ползвателите – частни лица или компании, и страната “, разяснява Борис Ячев.
По думите му с този законопроект са основава едно държавно дружество за ръководство на дейностите при язовирите, което ще има няколко задания. „ На първо място това дружество ще прави предварителна защита във връзка с заплахите от наводнения и от естествени бедствия. Знаете, през последните няколко години България беше сполетяна от няколко стихийни естествени бедствия, свързани с преливане на язовири. Видяхме непълен надзор, липса на поддръжка на водните уреди. Така че, една от първите задания на новият орган ще е поддръжката и ремонтът на водните уреди “, съобщи Борис Ячев.
Като втора задача той уточни предварителната защита, уведомяването, работата с локалните управляващи и регионалните управи във връзка с това по какъв начин да работи популацията при бедствени обстановки.
„ На трето място новото дружество ще може да работи в спешни обстановки и ще провежда акциите когато са налице естествени бедствия, взаимно със службите на Гражданска отбрана, Противопожарна сигурност, Министерство на вътрешните работи “, сподели още Борис Ячев.
Досега няколко структури се занимават с един и същи проблем – укрепването на язовирите и предотвратяването на бедствия. С този законопроект към този момент концентрираме всичко на едно място, с цел да няма прекачване на отговорности “, акцентира още веднъж Борис Ячев.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР