София продължава да се развива по-бързо от другите градове в

...
София продължава да се развива по-бързо от другите градове в
Коментари Харесай

София не се нуждае от нови жилищни сгради, а от ремонтиране на старите

София продължава да се развива по-бързо от другите градове в България. Показва и растежът на Брутният вътрешен продукт през години, по отношение на останалата част на страната. Това се вижда най-много във физическата среда, която обитаваме. Въпреки това не всичко се развива по най-благоприятен метод и едно от основните неща, които планът " Визия за София " споделя е, че общината би трябвало да се трансформира в пълководец, който да насочва вложенията и развиването, а не както е в момента- да го догонва. Това съобщи Арх. Любо Георгиев, шеф на " Софияплан ", в по телевизия Bulgaria On Air.

" Инвестирането в парцели се случва въз основата на това какво разрешават устройствените проекти, които имат огромен капацитет - в случай че бъдат осъществено всичко, което общия организационен проект разрешава, в София могат да се построят жилища за още 1 милион души, което е неуместно и нереалистично ", споделя той.

По думите му общината би трябвало да приоритизира вложения в едни квартали, както и да лимитира вложенията в други.

Как може да се случи това?

Според специалиста има разнообразни принадлежности. " Някои от тях са правните - устройствените проекти, като за всяка част от територията има карта, която споделя какво може да строи там. Регулирам характерностите общината може да съобщи, че в някои квартали няма потребност от толкоз доста строителство преди да се навакса с детски градини, улици и други "

По думите му различен метод е с финансови механизми. " Това може да включва разнообразни такси според от това къде се влага. Ако е на място с доста строителство, ще са високи таксите ".

На къде ще се развива София през идващите 30 години?

Всички знаци сочат, че София ще се развива " вътре в себе си ", счита Георгиев.

" София няма да има нови квартали в полето или сателитни селища. По-скоро столицата би трябвало да употребява големия жилищен фонд. В момента има задоволителни жилищни единици за популацията в града и цялото строителство основава спомагателен остатък ", разяснява още специалистът.

По думите му би трябвало по-скоро да се замислим за възобновяване на здания, а не толкоз за строителство на нови.

" Ако въпреки всичко има строителство на нови, то би било добре да бъде не на поле и изоставена зеленина, а по-скоро при някогашни индустриални зони, където към този момент има някаква инфраструктура. Това са териториите в които би трябвало да се разраства София ", съобщи той.

Според Георгиев наклонността за идващи в София също понижава. " Всяка година все по-малко се заселват в София има по-малко евентуални нови поданици. Това значи, че няма и толкоз доста нови купувачи на жилища и надлежно няма потребност от толкоз доста парцели ", споделя той.

В кои квартали на София (ще) има най-големи промени?

По думите му са предвидими немалки вложения за детски градини, което е проблем от години, които обаче ще са действителност минимум след година или две.

" В общинският бюджет се плануват основни булеварди като " Тодор Каблешков " и " Филип Кутев ", които обаче ще бъдат осъществяване през идната година. Това този третиринг, който би трябвало да свърже южни квартали ", споделя Георгиев.

Как може да бъде лимитирано развиването на трафика с София?

В София има към 700 коли, регистрирани на 1000 души, което е двойно повече от Виена да вземем за пример, съобщи специалистът.

" Решението е ограничение на колите. Когато имаш по-трудна опция за напредване в града с автомобил и по-лесно пешком или с градски превоз, то тогава няма да избираме персоналния автомобил. В момента е прекомерно елементарно да използваш колата си. Трябва да бъде вложено повече в инфраструктура, която не е за коли ", счита той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР