София. При появата на проблеми с електронната винетка, тя не

...
София. При появата на проблеми с електронната винетка, тя не
Коментари Харесай

Крум Зарков, БСП: При проблеми електронната винетка я подобрявате, машинното гласуване го отменяте

София. При появяването на проблеми с електронната винетка, тя не беше анулирана, а усъвършенствана. При проявата на проблеми с машинното гласоподаване, желаете да го отмените. Едно е обаче да взимате на хората парите, а друго е да им отчитате гласа. Второто не е по-малко значимо. С тези думи се обърна зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ и член на ИБ на Българска социалистическа партия Крум Зарков към ръководещите, оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия . Той изясни, че има компликации при въвеждането на машинното гласоподаване, само че те са преодолими и то още за настоящия избор. По думите му значително проблемите на последните избори са били подбудени от това, че Изборният кодекс още веднъж е бил променян в последния миг преди изборите. „ Начертаната през 2014 година пътна карта не беше спазена, а пътят беше опорочен- точно с искане за анулация на машинното гласоподаване в последния миг. Това е главната причина машинното гласоподаване да не се състои по най-ефективния метод “, съобщи той.
Зарков прикани ръководещите да не спекулират с цената на гласа на българските жители. Той акцентира, че е сметната цената на гласа за избран брой машини, наети единствено за едно гласоподаване и това няма по какъв начин да е съответстващо, тъй като в случай че бъдат закупени и употребявани повече пъти, цената на глас би била напълно друга. Социалистът изясни че грешките се дължат и на това, че протоколът на ЦИК не е бил квалифициран качествено и е бил друг от този- за президентските избори, където не е имало подобен проблем. „ В законопроекта на ГЕРБ главен претекст е отчет на ЦИК, само че единствено един. „ Защо не залегна в законопроекта ви и отчетът на Обществения съвет към ЦИК, предложенията за рационализиране на изборното законодателство, в които всички тези проблеми са прегледани и са начертани методите за превъзмогването им? “, попита още той. Зарков означи, че аргументът, че няма време също не е съответстващ, тъй като в никакъв случай няма да има време, в случай че Изборният кодекс се трансформира постоянно преди избори. „ Времето би трябвало да се смята от 2014 година до момента, когато се е заговорило за пръв път за машинно гласоподаване и време имаше доста “, разяснява той.
Крум Зарков изясни, че машинното гласоподаване не е панацея за всички недъзи на изборния развой, само че е крачка напред и е трябвало да продължим по този път, а не да се опитваме да го блокираме. „ Големият проблем на българската народна власт не е методът, по който се гласоподава, а фактът, че хората не намират към този момент смисъл да гласоподават, тъй като тези, които изпращат посредством гласа си, вместо да вървят напред, въртят в кръг “, сподели той.
„ Въпросът за провеждането на изборите е механически въпрос. Резултатите от изборите са политически въпрос. Спечелването на изборите изисква доверие. Когато едни избори са завоюва от ГЕРБ с извънредно доста подозрение за операции, с 300 хиляди недействителни бюлетините – толкоз, колкото са гласовете за Движение за права и свободи и Обединени патриоти, тогава липсва доверие. Липсва опция държавното управление да прави промени, от които България има потребност в другите браншове ”. Това съобщи зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България ” Христо Проданов от трибуната на Народното събрание. Народният представител посочи, че ръководството се задържа по един-единствен метод - когато министър председателят обикаля страната като „ чудодейна икона ” и оказва помощ на хората. Той напомни още видеоклип на изтъкнат кмет на ГЕРБ, в който градоначалникът изяснява на изборния актив на партията по какъв начин се реализират недействителни бюлетини, когато не са подадени „ вярно ” за ГЕРБ. „ Ето тук е казусът с неналичието на доверието и машините могат да решат този проблем ”, уточни Проданов.
„ Всеки закон има своята цел и философия. Този закон, който е признат още през 2014 година, е да има машинно гласоподаване, а не да няма по време на локални или парламентарни избори – нещо, което ни се предлага в този момент. Мотивите не си кореспондират с задачата на първичния проектозакон. Вадят се доста данни и разбори, направени от ЦИК. Аз не знам дали мнението, което прочете госпожа Дариткова, е подадено на ЦИК или назад – анализът на ЦИК е употребен за мнение, само че данните на ЦИК се четат и интерпретират по радикално друг метод ”. Това съобщи националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България ” Тодор Байчев от трибуната на Народното събрание. Той разяснява, че машинното гласоподаване има недостатъци, само че няма нито една сбъркана бюлетина от машината. „ В Европа, която ни давате за образец, има 1-2 % недействителни бюлетини, а в България те са 6-7 ”, разяснява още Байчев.
„ Машините не могат да бъдат хакнати. Това не е НАП- данните на милиони българи да циркулират в интернет, не е ТОЛ-система, не е Търговският указател “. Това съобщи националният представител от ПГ на левицата Явор Божанков . По думите му едно ръководство, което има цифров еврокомисар, бели хакери, хора които могат да извърнат файл от горната страна надолу, не трябва да се тормозят от едни машини за гласоподаване. „ Местните избори били комплицирани, изненадаха ли ви за първи път със сложността си, сътрудници? Очевидно депутати от ръководещите до ден сегашен не вършат разлика сред машинно и електронно гласоподаване и по тази причина считат, че машини, които са офлайн, могат да бъдат хакнати от хакери или че някой влиза с флашка в тъмната стая и хаква машината. Проблемът е че доста хора в тази зала са офлайн “, разяснява той.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР