София. Президентът Румен Радев се срещна с представители на изпълнителната

...
София. Президентът Румен Радев се срещна с представители на изпълнителната
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев се срещна с представители на изпълнителната власт във връзка с тежката ситуация, в която се намира водният сектор

София. Президентът Румен Радев се срещна с представители на изпълнителната власт по отношение на въпроси, свързани с тежката обстановка, в която се намира водният бранш, и множеството провокации пред неговото положително и дейно ръководство. На срещата бяха поканени министрите на виновните по въпроса ведомства – на стопанската система, на районното развиване и благоустройството, на околната среда и водите и на опазването на здравето.

Президентът Румен Радев сподели във встъпителните си думи, че рецесията в Перник е сигнал, че би трябвало да преосмислим цялостния модел на ръководство и стопанисване на водния запас. „ Имаме рецесия във водния бранш. Причините, с цел да се стигне дотук, са наслоени през годините и са сложни: недофинансиране, забавено асимилиране на европейски средства, проблеми с поддържането на язовирите. Водата е стратегически народен запас, влияещ директно върху стопанската система и демографията на засегнатите области, както и на качеството на живот на хората “, добави той. Това, което президентът държеше да се обясни след тази среща са незабавните подхванати ограничения за решение на рецесията и по кое време се чака да бъде открит естествен режим, а също по този начин дали има здравословни опасности за българското население.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов акцентира, че са създали всичко, с цел да е ясно, че водата в Перник няма да бъде употребена за промишлени цели. По думите му оттук насетне се търсят различни разновидности за справяне с казуса с водоснабдяването. „ В сферата, в която дава отговор Министерството на околната среда и водите (МОСВ), главният запас, който се планува по европейското финансиране, е обвързван с подобряването на ВиК системите в страната, пречистването на отпадните води, в това число пречистването на питейните води, тъй че ресурсът, който е нужен за страната, е много значителен, не се покрива напълно от европейските средства, само че най-голямата част от Оперативна стратегия (ОП) „ Околна среда “ и в предходния, и в сегашния интервал са вложени точно в тази посока “, добави Нено Димов. Той изясни, че след усилена работа на консолидираните 12 ВиК оператора са подали плановите си документи и до края на септември са били подписани контракти за изпълнени по плановете на Оперативна програма „ Околна среда “.

Министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова изясни, че измененията в климата в последните години водят до аномалии: засушаване или продължителни значителни превалявания. Към момента вследствие на засушаването, освен в Перник, имаме нарушено обикновено водоснабдяване на 127 000 поданици в 5 града и 119 села, намиращи се на територията на 11 области. Тя уточни, че главната причина за нарушеното водоподаване е намалелият дебит на водоизточниците заради продължителната суша. „ По отношение на язовирите, които се употребяват за питейно водоснабдяване, все още намалели водни размери под 50 % има в Дяково, Област Кюстендил, Асеновец, Област Сливен, Ястребино, Област Търговище, които водоснабдяват Дупница, Бобов дол, Сливен, Антоново и няколко села. „ В тези обитаеми места водоподаването все още не е лимитирано, защото водните количества са задоволителни за обезпечаването на естественото водоснабдяване на Сливен. В системите са включени спомагателни локални водоизточници “, добави Аврамова. Имайки се поради предстоящото стопляне в идните дни, упованията на министър Аврамова са в края на седмицата са за увеличение на притока.

Министърът на стопанската система Емил Караниколов акцентира, че още преди година и половина са споделили, че във връзка с прехвърлянето на собствеността на тези язовири, най-вече от общини към държавно дружество, ще има проблеми. „ Бяха показани по отношение на разбор на Държавната организация за метрологичен и механически контрол в първия план на Министерски съвет 414 уреди, които се нуждаят от незабавен ремонт. Няколко седмици по-късно бяха добавени още четири язовира. Тоест, все още имаме 418, които се нуждаят от ремонт “, изясни министърът на стопанската система. „ В момента предоставени язовири от тези 418 са 182 броя. Със стартирани ремонтни действия са 10 язовира. До края на година би трябвало да започват още два. В 182 язовира ще бъдат стартирани ремонтни действия до февруари идната година “, сподели още той.
Зам.-министърът на опазването на здравето Светлана Йорданова изясни, че към днешна дата ние нямаме сериозна обстановка, която да е била основана в региона на Перник. „ Министерство на здравеопазването управлява качеството на питейната вода през структурите на районни здравни инспекции. В тази обстановка, основана в Перник и в редица други райони този наш ангажимент е всекидневен “, акцентира тя.

Теодора ПАТРОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР