София. Премиерът Бойко Борисов се срещна в Министерския съвет с

...
София. Премиерът Бойко Борисов се срещна в Министерския съвет с
Коментари Харесай

Държавата, църквата и мюфтийството са обединени за запазване на етническата толерантност в страната

София. Премиерът Бойко Борисов се срещна в Министерския съвет с основния мюфтия Мустафа Хаджи и българския патриарх Неофит във връзка измененията в Закона за вероизповеданията. На 8 март със законодателни промени на първо четене депутатите одобриха задълженията да бъдат опростени. По данни на Министерството на финансите 8, 267 млн. лв. са отговорностите на шест регистрирани вероизповедания, като максимален дял - над 8 млн. лева са отговорностите на Главното мюфтийство. От Българска социалистическа партия заподозряха в решението договорка сред ГЕРБ и Движение за права и свободи. От своя страна, министър-председателят Бойко Борисов съобщи, че сделка няма и ГЕРБ няма да прави компромис с тематиката за етническата приемливост.
По време на срещата Борисов акцентира, че на извършени срещи и със Светия Синод, и с патриарха, и с владиците, и с мюфтийството доста ясно е декларирано каква е задачата на измененията в Закона за вероизповеданията – единна страна сигурно на религиозната общественост, почитание, приемливост. Той посочи, че концепцията е за вероизповеданията в България да заплаща единствено българската страна и по този метод да не може непознати разследващи централи да работят по разединението на народа. „ Важно ми е патриархът и мюфтията да могат да седят дружно и да си приказват, с цел да сме спокойни за етническия мир, всичко останало ще го наредим “, разяснява Борисов.
Главният мюфтия Мустафа Хаджи съобщи, че измененията в Закона за вероизповеданията са закъснели. „ Затова благодаря на българското държавно управление, че вие откри мощ и воля да направи това нещо. Необходимо е всички тези въпроси да бъдат решени отрано и в случай че бяха решени отрано, нямаше да се стигне до такива проблеми, “ съобщи още основният мюфтия. Той разгласи, че задълженията на мюфтийство са от 2005 година и огромна част от отговорностите са лихви. Мустафа Хаджи добави, че приходите от парцели са незадоволителни, тъй като огромна част от тях са одържавени по време на комунистическото ръководство и по-късно не са върнати. „ Важно е да запазим мира, знаете какво стана в другите страни в района ”, сподели още основният мюфтия.
От своя страна, патриарх Неофит благодари на премиера Борисов за доброжелателните връзки към вероизповеданията. Той изрази вяра, че вниманието, което се отделя от държавното управление по тематиката, ще бъде потребно за всички вероизповедания и отсега нататък.
Цветилена СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР