София. Представители на браншовите сдружения в сектор Автомобилен транспорт“ проведоха

...
София. Представители на браншовите сдружения в сектор Автомобилен транспорт“ проведоха
Коментари Харесай

Евродепутати и превозвачи заедно на протест в Брюксел

София. Представители на браншовите сдружения в бранш „ Автомобилен превоз “ организираха незабавна работна среща по отношение на организирането и провеждането на интернационалния митинг на превозвачите на 10 януари 2019 година на площад „ Люксембург “ в Брюксел. В срещата взеха присъединяване транспортният министър Росен Желязков, вицепремиерът Томислав Дончев, евродепутатите Ангел Джамбазки и Андрей Новаков и други
Превозвачите упорстват Комисията по превоз и Европейският парламент да одобряват препоръчаните няколко ремонти в пакета „ Мобилност 1 “, касаещи регламента за командировките им, връщането до страната на регистрация на всеки 4 седмици и нощните им почивки.
Българските институции показаха поддръжката си към превозвачите. Транспортният министър съобщи, че в гласуването на пакета „ Мобилност 1 “ ще се търси поддръжката на евродепутатите от Чехия, Словакия, Естония, Португалия и Испания. Желязков разяснява още, че България има самодейна позиция и е създала няколко разновидността за деяние според от това, какво ще е решението на Европейския парламент. „ Всички способи и похвати - и положителни, и неприятни, на европейска администрация би трябвало да бъдат употребявани, тъй като пазиме ползите на България и на сектора. И ние като представители на изпълнителната власт ще поставим нужните старания, в случай че не реализираме това, което удовлетворява сектора, да блокираме пакета „ Мобилност 1 “, да блокираме законодателните оферти “, сподели още транспортният министър.
От сектора чакат на площад „ Люксембург “ да се съберат към 800 български превозвачи и техни сътрудници от Румъния, Полша, Прибалтийските републики и Словакия. В митинга ще се включат и всички български евродепутати. Според превозвачите, в случай че измененията бъдат признати, решението пред тях е да пререгистрират компаниите си в някои от по-старите страни членки или банкрутират, оставайки в България.
Евродепутатът Ангел Джамбазки изясни, че гласуването на транспортната комисия на 10 януари не е окончателното решение, а такова би трябвало да бъде взето в пленарна зала. По думите му до тогава всички български евродепутати ще се пробват да съберат повече гласове в поддръжка на българските оферти.
В изявление за Агенция " Фокус " евродепутатът Андрей Новаков съобщи, че в случай че в пакета „ Мобилност “ останат нездравословни за българския транспортен отрасъл текстове, би трябвало да се сезира Съдът на Европейски Съюз. Готовност има и за сезиране на европейския омбудсман. Новаков дефинира пакета „ Мобилност 1 “ като стопански " Чернобил " за половината Европа.
Председателят на Асоциацията на българските предприятия за интернационалните транспорти и пътища Георги Петърнейчев разяснява в изявление за Агенция „ Фокус “, че в случай че превозвачите не бъдат чути в Брюксел, митингът ще продължи в България. „ Получихме позволение за 10 януари за 600 индивида, ще извадим 10 автомобила на площад „ Люксембург “, който се намира пред Европейския парламент. Там ще има и един автомобил, който ще се употребява за сцена, за озвучаване и говорене. Ще връчим и декларация на ръководителя на Европейската комисия с нашите претенции, подкрепени от Литва, Латвия, Естония, Румъния, Унгария и Полша “, сподели още той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР