София Прайд 2024 ще се проведе днес, 22 юни, на

...
София Прайд 2024 ще се проведе днес, 22 юни, на
Коментари Харесай

Спаси София: София Прайд

София Прайд 2024 ще се организира през днешния ден, 22 юни, на площад Батенберг. Вратите на най-голямото събитие в поддръжка на човешките права отварят в 14:00 часа, а концертът ще стартира в 16:00 часа. Мирното протестно шествие по улиците на София, което се организира за 17-та поредна година, ще стартира от площад Батенберг след 19:00 часа.

Организаторите споделиха разпоредбите за присъединяване и сигурност на уеб страницата на София Прайд – sofiapride.org. Поради предстоящите високи температури в събота е целесъобразно участниците да носят шапки и слънцезащита. Ще има обезпечена задоволително вода. През последните издания на Прайд до момента произшествия не са се случвали, поради положителната съгласуваност със СДРВ и спомагателна защита. Все отново за безвредно напредване до събитието от Прайд предлагат участниците да се движат на групи, без да демонстрират аксесоари, асоциирани с ЛГБТИ+ общността, както и да употребяват градски превоз или такси при напредване до събитието и след него. Участниците в София Прайд са приканени да не предизвикат или дават отговор по никакъв метод на провокации от хора отвън шествието.

Сцената на София Прайд 2024 ще посрещне едни от най-хитовите и известни актьори в България – Мила Роберт, Дара Екимова, Лидия, Михаела Маринова, Venci Venc’, Ирина Флорин, Ваня Щерева, рок групата Overhook, певицата YVA и украинският артист Орфи. Организаторите за втора поредна година ще даде опция на млади актьори да се изявят и да пеят пред хиляди. Тази година това са магнетичната певица GABÓ, завладяващото трио VIVA,  различната и постоянно подготвена да разрушава клишета Elittna, харизматичните актьори Yasen и Робин, представляващи модерната поп музика в България и първата оперна певица в историята на София Прайд – Рая-Христина Вътева.

Тази година акцията на София Прайд “България е и нашият дом ” търси прочит на тематиката за родолюбието и националната принадлежност в подтекста на ЛГБТИ+ общността в България и хората, които поддържат правата им. 8 съумели в своята сфера експерти застават с лицата и имената си на билборди в София като част от акцията. Историите им ще бъдат разказни цифрово в профилите във Facebook и Инстаграм на София Прайд в идващите дни.

Сред личностите, които се включват в акцията, са лекар Мирослав Ангелов – доктор кардиолог, лекар Мила Бобадова – ветеринарен доктор, Драгомир Симеонов – правист, Клемон Боло-Суков – учител по национални танци, Красимира Хаджииванова – съосновател на платформата “Майко Мила ”, Надежда Рангелова-Бояджиева – животновъд и деятел за детско здраве, Симона Методиева – обществен възпитател и Александър Миланов – медицински служащ.

София Прайд се провежда от фондация GLAS, взаимно с фондациите Bilitis, ЛГБТИ Действие и Български хелзинкски комитет. Събитието през 2024 е подкрепено от Български фонд за дамите, Посолство на Съединени американски щати в България, Посолство на Австралия, Посолство на Австралия, Посолство на Англия, Посолство на Кралство Нидерландия и фирмите Mastercard, Paysafe, Progress, Absolut, Accenture, IBM, Ingram Micro, EY, HP Enterpise, Sutherland, Kin+carta, WorkNomads LAB Hotel, Fashion Days, Sensata и Grand Hotel Millennium.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР