София получи приза за световна столица на спорта за 2024

...
София получи приза за световна столица на спорта за 2024
Коментари Харесай

София получи приза за световна столица на спорта за 2024 година

София получи наградата за международна столица на спорта за 2024 година. На гала в Европейския парламент в Брюксел градът получи признанието на Асоциацията на европейските столици и градове на спорта ACES Europе. Съорганизатор на събитието е евродепутатът от ЕНП-ГЕРБ доктор Андрей Ковачев, а почетен ръководител на организацията е досегашният кмет на София Йорданка Фандъкова. На церемонията участваха и огромните български спортистки Стойка Кръстева, Ренета Камберова и Александра Фейгин.

„ Днес София получава знамето на Световна столица на спорта за 2024 година. Това е голямо самопризнание за напъните на София през последните пет години като непрекъсната европейска столица на спорта. Над 1380 събития бяха проведени, създадохме един неповторим модел посредством Фондация „ София -  европейска столица на спорта ”, която притегли сътрудници от другите институции, университетския бранш, от цялата спортно-общественост, дружно с най-именитите български спортисти, които застанаха зад нас и които са с нас от самото начало “, съобщи Йорданка Фандъкова, почетен ръководител на Асоциацията  на европейските столици и градове на спорта ACES Europе.

„ Целта на тази самодейност е развиване на всеобщия спорт и поощряване на здравословния метод на живот от децата през учениците до възрастните хора, хората са с увреждания. За всички тях има готови събития за идната година, като специфичен акцент има върху ученическия спорт. Ще има съревнование по най-масовите типове най-масовите типове спорт-  баскетбол, волейбол, с цел да можем да привличаме децата към спорта. Благодарна съм на нашия евродепутат Андрей Ковачев, който ни оказа помощ през всичките тези години, с помощта на който в действителност сме тук в Европейския парламент през днешния ден, както и на всички наши сътрудници. С нас през днешния ден са три велики спортистки на България - Стойка Кръстева, Ренета Камберова и Александра Фейгин. Благодарение на образеца на тези велики спортисти доста деца, доста младежи, се увличат от спорт, а нашата задача е да организираме и да сътворяваме условия. Аз съм тук в качеството ми на почетен президент на организацията ACES Europe за идващите пет години и несъмнено ще продължа да оказвам помощ на София.  Пожелавам триумф на София, на управлението на Столичната община. Надявам се да продължат всички тези старания, тъй като си костват, тъй като те са за най-много за децата и младежите на София и по тази причина качеството на живот на хората да бъде по-високо “, добави досегашния кмет на българската столица.

„ Първо извънредно съм благополучен, че българската столица получава още веднъж едно предопределение, откакто бяхме в европейска столица на спорта за 2018 година и откакто Столична община в лицето на госпожа Фандъкова и на целия Общински съвет тогава, както и Фондацията „ София - Европейска столица на спорта ” работиха и работят за това софиянци, а и българите в цялата страна да имат задоволително добра спортна инфраструктура. Защото ние приказваме за всеобщ спорт, за спорт за всички, за спорта като предварителна защита, за спорта за по-добро здраве, за спорта като опция за интеграция. Това се получава с доста, доста старания, които в този момент се материализират с купата Световна столица на спорта за 2024 година “, разяснява доктор Андрей Ковачев, евродепутат от ЕНП-ГЕРБ.

„ Това е несъмнено една купа, която е единствено за един град в целия свят и аз съм доста благополучен, че в Европейския парламент дружно с госпожа Фандъкова и с Анатоли Илиев, който е също с нас, можем през днешния ден да получим знамето на международна столица на спорта. Благодаря и се надявам, че новият екип в администрацията и управлението на Столична община ще продължи тези положителни начинания дружно с нас, които са в интерес на софиянци а на всички български жители “.

Заместник-председателя на фондация “София - европейска столица на спорта ” Анатоли Илиев съобщи, че свършеното до момента е надградено.

„ Нашите хрумвания са да продължим с институциите, а точно: Министерство на образованието, НСА,  Министерство на туризма, Министерството на спорта, естествено. Ще надградим това, което успяхме до момента, и естествено имаме една международна конференция с която ще закрием цялата година и на която си взимат доста значими решения, касаещи целия международен спорт. Днес на директорски съвет също обсъждахме тази конференция, чакаме посетители от целия свят, тъй че това са единствено част от нещата, с които ще работим като международна столица. Разчитаме въпреки всичко и на нашите сътрудници, които до момента постоянно са ни подкрепяли - клубове, федерации, неправителствени организации и с тяхна помощ към този момент е подготвен календарът, който ще представим идната седмица на господин Терзиев, и с който считаме да към този момент да проведем някакви съответни диалози, тъй като в действителност декември месец бързо ще премине и идната година ние би трябвало да продължим нашата работа “.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР