София. Политическият елит на Балканите разбра, че единственият път е

...
София. Политическият елит на Балканите разбра, че единственият път е
Коментари Харесай

Премиерът Бойко Борисов: Политическият елит на Балканите разбра, че единственият път е към ЕС и НАТО

София. Политическият хайлайф на Балканите разбра, че единственият път е към Европейски Съюз и НАТО. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов на взаимна конференция в София с председателстващия Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич. Борисов акцентира нуждата да се работи бързо, с цел да се употребява инерцията от последните няколко месеца. „ Надявам се с общи старания да убедим сътрудниците в Европа, че не може да приказваме за приемане на страните от Западните Балкани след 20 години “, съобщи министър председателят и добави, че би трябвало да им се даде вероятност, и то действителна. Борисов напомни, че преди година диалозите по тематиката за евроинтеграцията на страните от района са изглеждали невъзможни, до момента в който през днешния ден са във фокуса на вниманието.
Денис Звиздич благодари на българския министър председател, че е сложил тематиката като приоритет на ротационното председателство. „ За нас това е нова вяра и разсънва нова сила “, сподели той и съобщи, че Босна и Херцеговина ще продължи да работи интензивно по пътя към Европейски Съюз и НАТО. Звиздич акцентира, че България е била първата страна, признала Босна и Херцеговина в един доста значим исторически миг, за което страната постоянно ще бъде признателна. „ 26 години по-късно България още веднъж има извънредно значима роля за Босна и Херцеговина във връзка със запазването на европейската вероятност, като най-важната обща концепция за всички страни от Западните Балкани “, разясни Денис Звиздич. Денис Звиздич съобщи още, че през последните три години Босна и Херцеговина е постигнала значим прогрес във връзка с европейската интеграция и участието в НАТО. По думите му всички досегашни отговорности по пътя към европейската интеграция на Босна и Херцеговина са изпълнени. „ Ние предадохме попълнения въпросник преди известно време и до края на тази година чакаме да получим статут на страна претендент ", разяснява още той.
Той обърна внимание на по думите му постоянно чуваната дезинформация в разнообразни медии за радикализма, като акцентира, че Босна и Херцеговина е световна страна, принадлежаща към Европа и напълно за европейска интеграция. Звиздич съобщи, че Босна и Херцеговина десетилетия живеят хора от четири религии. „ Осъзнаваме смисъла на запазването на стабилността. „ В Босна и Херцеговина е предотвратена напълно опцията за какъвто и да е тип радикализъм, който може да повлияе на въпроса за сигурността в нашата страна и в целия район. Босна и Херцеговина ще бъде част от интернационалната коалиция в битката против екстремизма “, добави Звиздич.
Двамата подчертаха значимостта за реализирането на инфраструктурните планове в района, като подчертаваха, че то ще докара до стопански напредък във всички страни. Премиерът Борисов добави, че всяка една от страните би трябвало да постави старания, с цел да свърши своята част по реализирането на транспортните връзки. По време на изказванията на Борисов и Звиздич стана ясно, че ще се разисква концепция за основаването на обща авиоасоциация на страни от полуострова, с цел да се обезпечи въздушен превоз сред балканските столици.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР