София. Подготвяме специална програма за повишаване на мерките за пътна

...
София. Подготвяме специална програма за повишаване на мерките за пътна
Коментари Харесай

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: Подготвяме специална програма за повишаване на мерките за пътна безопасност за периода 2020 – 2027 г.

София. Подготвяме специфична стратегия за повишение на ограниченията за пътна сигурност за към 3 милиарда лева през новия програмен интервал 2020 – 2027 година Това сподели инж. Дончо Атанасов, ръководител на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ при откриването на конференцията IV-тата годишна конференция „ Безопасна пътна инфраструктура “, на която взе участие и инж. Светослав Глосов, член на УС на АПИ, оповестиха от пресцентъра на Агенция " Пътна инфраструктура " .
„ През последните години Агенция „ Пътна инфраструктура “ влага доста средства в пътна сигурност благодарение на оперативните стратегии на Европейски Съюз ", сподели инж. Атанасов. Той добави, че през 2015 година на построените нови автомагистрали са инсталирани над 1200 км мантинели, нови пътни знаци и хоризонтална маркировка. Инж. Атанасов акцентира, че през последните години се правят превантивни поправки на 400-500 км пътища годишно. „ За страдание сега, в който пътят се ремонтира, стартират тежките пътнотранспортни катастрофи. Трябва да обединим старания за прекъсване или най-малко ограничение на тежките пътни произшествия по републиканските пътища ", сподели инж. Атанасов.
„ През 2008 година инициирахме слагане на мантинела в сектора от първокласния път I-9 Бургас – Созопол. Дотогава на тази права годишно в произшествия загиваха по 15 индивида. Според разбора за 9 години са избавени 120 – 130 човешки живота от предотвратени челни произшествия в този сектор ", добави инж. Дончо Атанасов.
„ До края на май т.г. всички пешеходни пътеки по републиканската пътна мрежа би трябвало да се приведат във типа, посочен в нормативната уредба и съгласно напътствията на основния прокурор на България ", заяви инж. Дончо Атанасов. Според разбора на пътните сектори с най-вече катастрофи са 55 километра, които би трябвало да бъдат в допълнение обезопасени.
Инж. Светослав Глосов акцентира, че измежду основите цели на АПИ е подобряването на пътната сигурност, като за задачата са основани две нови дирекции - „ Пътна сигурност и обмисляне на дейностите по републиканската пътна мрежа “ и „ Информационни технологии и системи “. Целта им е усъвършенстването и реализацията на ограничения за възстановяване на пътната сигурност на съществуващата и на изграждащата се пътна инфраструктура. Основната функционалност на новата отрасловата дирекция са разбори на данни за пътнотранспортни катастрофи и на пътната инфраструктура, идентифициране на предпочитани сектори, основаване на участъкови карти, съгласуваност и възстановяване на ограничения за пътна сигурност.
Четвъртата годишна конференция „ Безопасна пътни инфраструктура “, която е проведена от Българска браншова асоциация „ Пътна сигурност “, се организира в град Хисаря. На нея вземат участие специалисти от „ Пътна полиция “, Столична община, Университет за архитектура, строителство и геодезия, Института по пътища и мостове към АПИ и други
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР