София. Пътуващата изложба на ямболския маскараден фестивал Кукерландия“ отново ще

...
София. Пътуващата изложба на ямболския маскараден фестивал Кукерландия“ отново ще
Коментари Харесай

Стара Загора: Пътуващата изложба на ямболския маскараден фестивал „Кукерландия“ ще бъде представена в града

София. Пътуващата галерия на ямболския маскараден фестивал „ Кукерландия “ още веднъж ще бъде показана в Стара Загора. Гигантските маски ще гостуват в Стара Загора от 7-ми до 12-ти февруари. Те ще бъдат ситуирани в парк „ Пети октомври “ за наслада на дребни и огромни старозагорци. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . Ще бъдат показани три нови артистични съоръжения, разнообразни от миналогодишните. Маските са с размери три метра височина и два метра диаметър в основата.
От 2011 година насам сбирката непрестанно се обогатява. Страшилищата показват в стилизиран тип присъщи на района кукерски маски и всяка година вземат участие в карнавалното шествие, с което се дава началото на фестивала.
На идното в края на февруари Деветнадесето следващо издание на „ Кукерландия “ експозицията „ Алея на гигантските маски “ ще бъде попълнена с три нови страшилища. Автор на плановете е дизайнерът и художник на Регионалния исторически музей Таня Косева.
Международният маскараден фестивал „ Кукерландия – Ямбол 2018 “ чака своите посетители в дните от 22-ри до 25-ти февруари. Събитието се организира под патронажа на министъра на туризма Николина Ангелкова. Ямбол още веднъж ще бъде епицентър на оглушителното кукерско сборище, наречено „ Кукерландия – 2018 “.
Официалният старт на фестивала ще бъде даден на 23-ти февруари с грандиозно карнавално шествие по улиците на града. Специално за откриването ще бъде показан най-новият театър на отбор „ Чинари “ – „ Мистичен темп “, съчетаващ фолклорните обичаи с мистиката на кукерските игри. Кулминацията на „ Кукерландия “ ще бъдат още веднъж двата дни на спортното дефиле с представянето на маскарадни групи от цялата страна и посетители от чужбина.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР