София. Парламентарната антикорупционна комисия е подготвила образователна програма Формиране на

...
София. Парламентарната антикорупционна комисия е подготвила образователна програма Формиране на
Коментари Харесай

Борис Ячев, НФСБ: Готови сме с проект за часове по антикорупция в училищата

София. Парламентарната антикорупционна комисия е подготвила просветителна стратегия „ Формиране на антикорупционно съзнание/поведение измежду младежите в учебните заведения “. Това стана ясно от изказване на ръководителя на комисията и народен представител от НФСБ в групата на „ Обединени патриоти “ Борис Ячев на конференция, проведена от КПКОНПИ в София през днешния ден, оповестиха от пресцентъра на НФСБ .
„ Идеята за правенето на просветителната антикорупционна стратегия в българските учебни заведения се образува въз основата на осъществен обзор на опита на други страни. В момента в интернационален проект от ден на ден се подчертава върху ролята на образованието като средство за битка с корупцията и другите типове престъпност “, уточни Борис Ячев.
Образователната стратегия може да се реализира като пилотен план в началото в избран брой учебни заведения във всеки един от регионалните центрове – да вземем за пример: 56 учебни заведения в 28 области – по 2 учебни заведения от всеки регионален център, и според от триумфа й да се преглежда опцията за нейното продължение и разширение на обсега, стана ясно от изказването на ръководителя на парламентарната антикорупционна комисия.
Целта е часовете по антикорупция да покачат информираността на учениците от 1 до 12 клас по отношение на същността и моделите на антикорупционно държание. Също по този начин, програмата цели да научи учениците да разпознават „ дребната корупция “, както и да откриват признаците на „ дейната и пасивната корупция “.
„ Защото антикорупционното обучение е освен набор от правила. То е и въпрос на персонален избор. Задачата е младежите да могат да създадат избора си в интерес на публичния интерес, да могат да вършат разликата сред вярно и неверно, да споделят „ да “, само че да могат да споделят и „ не “, разяснява Борис Ячев.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР