София. Паметник на цар Симеон Велики бе осветен днес в

...
София. Паметник на цар Симеон Велики бе осветен днес в
Коментари Харесай

Петметров паметник на цар Симеон Велики бе осветен в София

София. Паметник на цар Симеон Велики бе осветлен през днешния ден в двора на едноименното Частно приблизително учебно заведение в кв. " Иваняне " в София, оповестиха от Светия Синод на БПЦ . С благословението на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, освещаването бе осъществено от протосингела на Софийска митрополия Негово Високопреподобие архим. Василий. Като преподаде първосветителския благослов на светейшия патриарх, в приветствието си към присъстващите той акцентира, че в своя живот цар Симеон се е управлявал от християнската си религия и в ръководството на поверената му от Бога страна и народ постоянно е бил паралелно с Православната черква, по тази причина и времето на неговото царуване справедливо е наречено „ Златен век ” в българската история.
Това е първият скулптурен паметник на великия българин в нашата столица. Изграден е във връзка 1090 години от кончината на цар Симеон, 1110 години от гибелта на неговия татко княз Борис I и 1100 години от борбата при Ахелой и цялостната победа на предвожданата от цар Симеон Велики българската войска.
Инициативата и средствата за издигането му са на доктор Милен Врабевски и Фондация „ Българска памет ”, тя е част от напъните им младото потомство на България да бъде възпитавано в дух на родолюбие и национално достолепие.
Събитието, белязало първият образователен ден на възпитаниците на ЧСУ „ Симеон Велики ”, бе почетено от ръководителя на Народното събрание Димитър Главчев, който тържествено откри паметника, зам.-кмета на София Тодор Чобанов, кмета на регион Банкя Рангел Марков и кмета на Иваняне Мария Павлова, депутати, общественици, родители и посетители.
Участие в тържествена гала по откриването на паметника на цар Симеон Велики, взе и Националната гвардейска част.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР