София. Отрупаната маса от изложбата на Ода Жон, която се

...
София. Отрупаната маса от изложбата на Ода Жон, която се
Коментари Харесай

Яра Бубнова, НХГ: Отрупаната маса от изложбата на Ода Жон, която се появи на кадри в интернет, е пърформанс, който подчерта още веднъж посланието на авторката

София. Отрупаната маса от изложбата на Ода Жон, която се появи на фрагменти в интернет, е пърформанс, който акцентира още един път посланието на авторката. Това сподели на брифинг шефът на Националната художествена изложба Яра Бубнова, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . Поводът за изключителния брифинг в Националната художествена изложба са появили се преди дни в общественото пространство фрагменти от коктейл в Балната зала на галерията във връзка откриването на галерия на българската художничка Михаела Дановска с псевдоним Ода Жон.
„ Изложбата беше планувана от 2017 година, като самата авторка ни изпрати писмо с предложение да направи галерия при нас, като изясни, че това ще бъде първата й галерия в България. Изпрати ни и едни превъзходни каталози за нейното творчество, които са били издавани. Изложбата и целият план с всичките му детайли е финансирано от самата художничка “, изясни Бубнова.
Тя уточни, че отрупаната маса, която се вижда на публикуваните в интернет фрагменти, е част от коктейла – пърформанс, който самата авторка е поискала да направи след на откриването на изложбата. „ Събитието се споделяше " Вечеря натюрморт ". На него гостите бяха поканени от самата художничка, като тя мечтаеше да са тъкмо 100 души – това беше за нея някакво магично число, на което придаваше огромно значение. Нейната концепция е, че всички поканени са свързани със актуалното изкуства – тя докара много хора от чужбина “, съобщи шефът на галерията.
Бубнова изясни, че масите по време на коктейла са били две, а не една. „ Не бих ги нарекла трапеза, тъй като това е смисъл, който те не носиха. Нямаше утоляване на глава. Това бяха статуи, наподобяващи на индивида с неговата телесност, посредством които авторката акцентира още един път посланието на своето изкуство – мъчителното битие на дамата в нашето общество, която бива използвана от него. И в този смисъл тази мъка на ястие от телата е доста по-съществена, в сравнение с задачата да се наядеш. Дори и самата Ода Жон и огромна част от гостите й са били вегетарианци “, сподели още тя.
Бубнова уточни, че на 1 декември в галерията ще бъде излъчен филм, отдаден на Ода Жон.
Цветилена СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР