София отново влезе в червената зона по брой заразени с

...
София отново влезе в червената зона по брой заразени с
Коментари Харесай

Директорът на СРЗИ: София отново влезе в червената зона по брой заразени

" София още веднъж влезе в алената зона по брой инфектирани с . Ситуацията стартира да става тревожна и напрегната. Това, което ни тревожи е плавното повишаване на хоспитализациите ", това разгласи шефът на СРЗИ Данчо Пенчев в изявление за bTV.
" Вчера имаше и събиране при проф. Ангелов с ръководителите на огромните лечебни заведения. Започва плавното повишение на хоспитализациите в София-град. Мерките бяха разхлабени, преди да получим тази информация. Към момента разхлабването е деликатно прецизирано. Отвориха се единствено молове и фитнес зали. Заведенията ще останат затворени. Очакваме развиването на заболеваемостта, което ще ни даде индикации за това, което ще създадем. Абсолютно е допустимо отново стягане на ограниченията ", сподели Пенчев.
Директорът на СРЗИ не изключва да се стигне до ново стягане на ограниченията, в случай че заболеваемостта стигне 600 на 100 000.
Във връзка с имунизациите Пенчев разяснява, че в случай че има данни, че на " АстраЗенека “ не би трябвало да се поставя на хора над 55-годишна възраст, то това ще бъде регистрирано.
По-рано ръководителят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София-област доктор Виктория Чобанова осведоми, че има инструкции имунизацията на " АстраЗенека “ да не се слага на лица над 55 години, което значи, че би трябвало да се взема една ваксина за тази възрастова група и други - за останалите.
Тя е на мнение, че би трябвало да има детайлно изложение на процедурите и явен протокол, тъй като това пази и пациентите, и лекарите.
 Известен наш вирусолог прикани да не се паникьосваме от нова разновидност на английския ковид Известен наш вирусолог прикани да не се паникьосваме от нова разновидност на английския ковид
Да, в действителност има нова разновидност при английския вид на ковид - E484K. Предполагам, че това няма да е чак толкоз огромен проблем...
Неясноти има и към логистиката на имунизацията.
" Не знаем с какви ваксини ще имунизираме – едните са 5 дози в опаковка, други са 8 “, сподели Чобанова.
При имунизацията на " Пфайзер “ би трябвало да се доставя всяка седмица, тъй като има доста къси периоди за предпазване отвън профилираните фризери. От РЗИ са я уверили, че доставки на ваксини ще има всяка седмица.
Вече виждаме компликациите пред всеобщата имунизация против , сподели още доктор Чобанова.
" Личните лекари са научили от медиите, че би трябвало да приготвят описи на искащите да се имунизират. Това е станало в петък, а през почивните дни телефоните на нейните сътрудници са прегрели от позвънявания на техни пациенти. Щеше да бъде доста по-добре да бъде изпратено едно писмо до джипитата, а не те да научават по този метод за записването за имунизация ", счита доктор Чобанова.
 Берлин вкара наложително носене на маски в автомобила Берлин вкара наложително носене на маски в автомобила
Управата на Берлин прегледа през днешния ден нови правила за прекъсване разпространяването на ковид в немската столица. В бъдеще всички спът...
Друг проблем, съгласно нея, е " неналичието на съответна информация във връзка с противопоказанията на имунизациите при обособените групи хора.
На уеб страницата на Министерството на здравеопазването има оповестени къси характерности, а пациентите непрекъснато задават въпроси, на които персоналните им лекари нямат отговор.
" Сред задаваните въпроси са по какъв начин ще се отрази имунизацията, в случай че сте си поставили ботокс или имате артрит. Не се знае дали и имунизациите би трябвало да се поставят на онкоболни на химиотерапия ", разкри доктор Чобанова.
Според нея е най-добре от РЗИ да доставят имунизациите до кабинетите.
" Хората от дребните обитаеми места ще би трябвало да отидат в кабинетите на персоналните си лекари, тъй като нямам ледник, с цел да превозвам тези ваксини, а и в кабинета има нужното съоръжение за реализирането на имунизациите и да се наблюдава пациента в първите 15 минути след нея, каквито са напътствията ", изясни доктор Чобанова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР