София. Отмяната на груповия лов на дива свиня извън досега

...
София. Отмяната на груповия лов на дива свиня извън досега
Коментари Харесай

Доц. Христо Михайлов, АБВ: Отмяната на груповия лов на дива свиня извън досега регламентирания период е нелеко, но правилно решение

София. Отмяната на груповия лов на дива свиня отвън до момента регламентирания интервал е нелеко, само че вярно решение. Това съобщи в утринния блок на Българска национална телевизия зам.-председателят на АБВ и специалист в региона на ръководството на ловното стопанство доцент Христо Михайлов, оповестиха от пресцентъра на АБВ . „ Поздравявам министър Порожанов за това нелеко, само че само вярно и правилно решение. Само ден откакто в Държавен вестник бяха оповестени промените и допълненията в Закона за лова и запазване на дивеча, които позволяваха за първи път, невиждано да се ловува групово в същото време на годината, той взе това решение. Заповедта му за анулация е оповестена и е изцяло обоснована. Първата съществена причина за анулацията на този лов беше точно противоположното мнение на самите български ловци, за което ги приветствам. Те демонстрираха доста огромна зрялост, мъдрост и отговорност към природата и обществото. Досегашната процедура с тази болест (африканската чума по свинете, бел.ред.) за жалост демонстрира, че смъртността при животните тук-там стига до 100 %. Вирусът не е опасност за индивида, само че е опасност номер 1 за домашната свиня, за дивата свиня, за полудивите източнобалкански прасета и в случай че навлезе, загубите ще бъдат извънредно огромни. Ние от АБВ алармирахме земеделското министерство. Направихме над 11 точки оферти за справяне с рецесията, в които обобщихме мнението на науката и на професионалната ловна асоциация. Много огромна част от тези ограничения, които предложихме в този момент виждаме в претекстовете на земеделския министър и на БАБХ, с цел да се вкара тази заповед за възбрана на груповия лов отвън до момента регламентираните интервали “, уточни той.
Със страдание, доцент Михайлов установи, че страната е могла доста по-рано да реагира на задаващото се злополучие. „ Вярно е, че африканската чума е сериозен проблем, пред който е изправена страната ни. Мерките, които в този момент се подхващат, са извънредно закъснели, само че да се надяваме, че заболяването ще ни подмине, въпреки да не ми се има вяра това да се случи. Вирусът на чумата е в европейските страни и циркулира повече от четири години. Преди време той бе регистриран в Латвия, Литва, Естония и от там стартира да се трансферира в прилежащите страни. Това бяха години, в които можеха да се вземат съществени превантивни ограничения, в това число и да се употребяват ловците за ръководство на запасите от дива свиня в България. За тяхното, наблягам, следено понижаване “.
„ Разбира се, че ограничения против високата компактност на популацията на дивата свиня би трябвало да се вземат, само че извънредно значими са и ограниченията към свиневъдните комплекси. Те би трябвало да бъдат извънредно прецизни. Трябва да се употребява интензивно присъединяване на ловците в самостоятелния лов, който е позволен и който е единственият цивилизован способ за влияние върху дивите популации на животни. И тук страната би трябвало да влага съществено. В доверие, в средства. Така, както редица европейски страни подкрепят ловците. За страдание, отново споделям, че сме закъснели, тъй като това е един развой, който трябваше да мине и през стадий на образование, през осведомителна акция, в това число и измежду популацията “, уточни доцент Михайлов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР