София. Отдел Киберпрестъпност“ при ГДБОП получи от Съединените щати модерно

София. Отдел Киберпрестъпност“ при ГДБОП получи от Съединените щати модерно ...

МВР: Американско дарение за отдел „Киберпрестъпност“ значително увеличава капацитета на българското разследване.

София. Отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП получи от Съединените щати модерно компютърно оборудване и устройства за съхранение на информация, които значително ще повишат капацитета на отдела при разследването на киберпрестъпността. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Новото оборудване ще даде възможност на служителите в отдела да намира и съхранява доказателствен материал в процеса на своите разследвания.
Джейсън Кликнър, аташе на Сикрет сървис за България, посочи, че предоставеното оборудване е важен компонент, с помощта на когото ще се повиши незабавно капацитета на отдел ‚Киберпрестъпност‘ за провеждане на ефективно разследване на компютърните престъпления. Той подчерта, че „ГДБОП и американската Сикрет Сървис имат дълга история на съвместно партньорство при разследването на различни киберпрестъпления. Сикрет сървис, посредством Държавния департамент, спонсорира Международна академия за правоохранители, която предоставя обучение при различните етапи на разследването на компютърните престъпления.“ Той изрази задоволство от възможността да връчи дарението, което „ще е от полза както за България, така и за Съединените щати в борбата им срещу транснационалната киберпрестъпност“.
Директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов благодари за дарителския жест и отбеляза, че „доброто сътрудничество между правоохранителните агенции на България и САЩ става още по-силно.“ Тойизрази увереност, че новата техника ще бъде използвана целенасочено от служителите на отдел „Киберпрестъпност“ в усилията на дирекцията по противодействие на киберпрестъпленията, както и необходимостта да се работи целенасочено за засилване на капацитета при разследване на този вид престъпления.
Подобряването и модернизирането на техническия ресурс на отдел „Киберпрестъпност“ неминуемо ще допринесе за преодоляване на новите предизвикателства по линия противодействие и борба с киберпрестъпността и компютърносвързаните престъпления, предвид динамично развиващите се иновативни престъпления в съвременното модерно общество.

Източник: focus-news.net