София отбелязва днес 142 години от Освобождението на града от

...
София отбелязва днес 142 години от Освобождението на града от
Коментари Харесай

София празнува 142 години свобода


София отбелязва през днешния ден 142 години от Освобождението на града от турско иго, напомня БГНЕС.

С празнично пердашене на камбаните на централните софийски храмове, признателен молебен и литийно шествие ще бъде маркирана годишнината от навлизането на съветските войски под предводителството на военачалник Йосиф Владимирович Гурко в София и освобождението на града от турско иго.

София е освободена преди 142 години без насилия, без пожари, както се е възнамерявало, без изтребване на популацията. Тук бързата реакция на съветските войски, които проникват стремително в града и съпротивата на западните консули, които са отказали да го изоставен, както и волята на жителите на града, водят до неговото избавление през 1878г.

Благодарственият молебен е бил в храм „ Света Неделя ”, където се е състояла първата заупокойна работа в памет на починалите и Тържествен молебен за освобождението на града. На тях е участвал персонално военачалник Гурко.

На 4 януари 2020 година благодарственият молебен ще се състои в храм „ Света Неделя ” от 10 ч. Именно там преди 142 години се е състояла първата заупокойна работа в памет на починалите и Тържествен молебен за освобождението на града. На тях е участвал персонално военачалник Гурко. Литийното шествие и поднасянето на цветя и венци пред паметниците на Генерал Гурко и Цар Освободител ще бъде от 10.30 ч., а от 11.15 ч. ще се състои литературно-музикална стратегия и поднасяне на венци пред паметника на Българския опълченец. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР