София. От всеки 5 тона риба, които са уловени в

...
София. От всеки 5 тона риба, които са уловени в
Коментари Харесай

Еврокомисар Кармену Вела: От всеки 5 тона риба, които са уловени в Черно море, 4 са незаконни, така че наистина е важно да преодолеем заедно този проблем

София. От всеки 5 тона риба, които са уловени в Черно море, 4 са противозаконни, тъй че в действителност е значимо да преодолеем дружно този проблем. Това сподели европейският комисар, отговарящ за околната среда, морското дело и рибарството, Кармену Вела, откакто страните от Черноморския район подписаха декларация за незаконния, недеклариран и нерегламентиран риболовен улов в Черно море, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ .
„ Днес е доста значим ден за Черно море, защото пристигнаха високопоставени хора от 14 страни, с цел да вземат участие в взаимен разговор за бъдещето на Черно море. Много е значимо Черноморието да бъде обсъждано като значим район – ние споделяме ресурсите в него. Имаме общ район, затова би трябвало да имаме и общи цели. Обсъдихме, че нито една обособена страна не може да реши независимо проблемите, които засягат Черно море. Трябва да имаме групови дейности, а това не е лесна задача – постоянно е предизвикателство всички да бъдат привлечени от една концепция, само че мисля, че всички схващат значимостта от предприемането на дейности. Софийската декларация, която беше подписана през днешния ден, има доста ясни цели и когато те бъдат изпълнени, това ще донесе доста позитиви на всички – за риболовците, за околната среда, за страните от района “, сподели още Вела.
Еврокомисарят уточни, че задачите, които са включени в декларацията, която бе подписана, са свързани, преди всичко, с значимия проблем за справяне с нерегламентирания лов на риба. „ От всеки 5 тона риба, които са уловени в Черно море, 4 са противозаконни, тъй че в действителност е значимо да преодолеем дружно този проблем. Трябва да работим дружно и за събиране на научни данни, да се проучват, да се споделят и да се употребяват. Ще работим дружно и в поддръжка на дребномащабните риболовци, защото Черноморският район има огромен % дребномащабни риболовни интервенции. Обсъждаме дълго време тези въпроси, само че това, което подписахме, е един проект за деяние, тъй като това ни е належащо в този момент –времето за говорене завърши, в този момент би трябвало да действаме. Това, което постигнахме през днешния ден, е средство за реализиране на тези цели. Защото резултатите не идват от подписването на заявления, а от използването им на процедура “, разяснява още той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР