София. От 22 декември започва продажбата на винетките за 2018

...
София. От 22 декември започва продажбата на винетките за 2018
Коментари Харесай

Въвеждат тримесечна винетка от догодина, годишните стикерите ще са валидни от датата на купуването

София. От 22 декември стартира продажбата на винетките за 2018 година В разпространителската мрежа ще бъдат над 2,1 млн. стикера, от които 900 хиляди бр. са годишни за леки коли. Поетапно до края на януари по разпространителските пунктове ще бъдат пуснати общо към 4,8 млн. винетки. Това заяви на брифинг министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков.
Николай Нанков обърна внимание, че за първи път годишните винетки ще важат от датата на пазаруването им. Така да вземем за пример, в случай че водач си вземе стикер на 2 март 2018 година или на 5 май 2018 година, когато потегля на път за празниците, то той ще важи до 1 март 2019 година или до 4 май 2019 година В момента валидността на годишната винетка е до 31 януари без значение от това по кое време е закупена.
През 2018 година - за трета поредна година, цените на всички винетки за леки коли са непроменени. Годишната е 97 лева, месечната 30 лева, а седмичната 15 лева Това ще е последната година, в която се употребяват хартиени стикери. С построяването и въвеждането на тол системата от 2019 година ще се премине напълно към електронно таксуване.
За първи път от следващата година ще има и тримесечна винетка за леките коли. Цената й е 54 лева Тя ще разреши на хората, които карат колите си най-вече през лятото или по време на по-дълга отпуска или пък не живеят непрекъснато в страната да употребяват по-краткосрочен стикер.
Цената на тримесечната винетка е избрана на правилото на пропорционалността – цената да е по-висока от месечната и по-ниска от годишната, при спазена пропорция за намаляваща стойност с увеличение периода на годност. Това значи, че колкото по-дълъг е интервалът на годност на винетката, толкоз цената й е по-изгодна за потребителя. Например при закупуването на годишна винетка от 97 лева използването на републиканската мрежа за месец коства 8 лева, а на тримесечната от 54 лева – 18 лв. за месец, което е над два пъти повече.
При винетките за камиони над 3,5 тона единствената смяна е в цената на дневната винетка, която следващата година ще бъде 23 лева, при 21 лева сега.
Измененията са свързани с европейските условия в региона на пътното таксуване и Директива 1999/62/ЕО, съгласно която дневната такса е идентична за всички категории транспортни средства. Очаква се нарастването от 2 лева на дневния стикер да докара до повишение на приходите с близо 2,8 млн. лева Всички тези средства ще бъдат вложени в възстановяване на пътната инфраструктура.
Както всяка година за по-висока отбрана и блокиране на опцията за имитация е променено графичното оформление на винетките за 2018 година Използваните резултати и отбрани нямат аналог на пазара. Основата на всички е от специфична хартия, върху която са ситуирани графични и защитни детайли. При изработването на холограмата, която е с три равнища на отбрана, е употребена неповторима нанотехнология. Всички стикери имат двойна номерация – следващ и инцидентен номер, като комбинацията от двата номера също е тип отбрана.
До 31 декември т. година ще има паралелна продажба на винетки за 2017 година и 2018 година Това значи, че в случай че консуматор си купи седмична или месечна винетка за 2017 година, да вземем за пример на 31 декември, тя ще бъде валидизирана на 31 декември и ще може да бъде употребена през идващите седем дни или един календарен месец. Годишните стикери за 2017 година за всички типове транспортни средства са годни до 31 януари 2018 година
Цените на винетните такси през 2018 година са:
Категория 1 (Евро 0, І, ІІ) - дневна 23 лева, седмична 87 лева, месечна 174 лева, годишна 1743 лева
Категория 1 (Евро ІІІ, ІV, V, ЕЕV и по-висока) - дневна 23 лева, седмична 64 лева, месечна 134 лева, годишна 1340 лева
Категория 2 (Евро 0, І, ІІ) - дневна 23 лева, седмична 53 лева, месечна 105 лева, годишна 1050 лева
Категория 2 (Евро ІІІ, ІV, V, ЕЕV и по-висока) - дневна 23 лева, седмична 40 лева, месечна 80 лева, годишна 808 лева
Категория 3 - седмична 15 лева, месечна 30 лева, тримесечна - 54 лева,годишна 97 лева
В категория 3 са леките коли и транспортните средства до 3,5 т, а в категория 1 и 2 са тежкотоварните камиони и рейсовете.
Регионалният министър заяви, че ремонтите по републиканската пътна мрежа завършват на 21 декември, тъй че да се обезпечи естественото прекосяване по всички пътни артерии. Отново над 3000 снегопочистващи машини ще бъдат в подготвеност при нужда да се включат в пътното разчистване, сподели още министърът и подсети, че информация за положението на пътищата се подава авансово от Агенция „ Пътна инфраструктура “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР