София. От 18.00 часа днес в столичната галерия Сердика“ се

...
София. От 18.00 часа днес в столичната галерия Сердика“ се
Коментари Харесай

София: В галерия „Сердика“ ще бъде представена изложбата Цветове от Изтока на Емануела Цонева

София. От 18.00 часа през днешния ден в столичната изложба „ Сердика “ се открива изложбата " Цветове от Изтока " на Емануела Цонева. Авторката е предизвикана от колорита и духа на Изтока и посвещава изложбата си на Южна Корея. Това оповестиха от пресцентъра на Столична община .
В изложбата се усеща мощното наличие на Далечния Изток, който е ентусиазъм в творчеството на Емануела Цонева през последните години и е резултат от няколко пътувания, които внасят нов прочит в изкуството на художничката. Начинът на експониране е повлиян от азиатските обичаи, а творбите са синтез от образни настроения, духа и екзотиката на Изтока и непрестанното търсене на хубост.
Този план е доста специфичен и зареден с надълбоко персоналните прекарвания на авторката Емануела Цонева, която основава цялата идея на експозицията, въодушевена от мемоари за „ страната на утринната прохлада ”, както поетично я назовават самите корейци. Културата и традициите на Изтока от дълго време вълнуват художничката, само че когато стъпва за пръв път в Сеул, тя усеща със сърцето и душата си ритъма на тази страна, колоритния й образ и неповторимата симбиоза сред динамичността на актуалния град и съхранените обичаи. Това, което същински я впечатлява и въодушевява е култът към изкуството, което открива на всякъде.
Част от творбите са показани върху трансперанти, които са отпратка към традициите и историята на Южна Корея. Авторката залага на облици от предишното, облечени с националната носия – хамбок и елементи от визията, като обувки, игли за коса с полускъпоценни камъни. Поетичните стихове, отдадени на любовта и символиката с първия сняг, поместени сред творбите, придават още по-голяма лиричност на картините.
Творбите на Емануела Цонева разкриват претърпяни моменти, елементи от бита и природата, страстите от визитите в локалните галерии и кокетни занаятчийски дюкянчета, където може да се открие всичко – от калиграфски четки, ръчна хартия и картини, до бижута и пъстри локални сувенири, усещания от артистичната улица „ Инсадонг ”, където авторката обича да се разхожда.
„ Цветове от Изтока “ е един живописен пътепис, който основава извънреден енергиен заряд и заслужава да се преживее в изложбеното пространство на изложба „ Сердика “ от 14 март до 12 април 2018 г.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР