София. От 11.00 часа на 20 септември в Националния исторически

...
София. От 11.00 часа на 20 септември в Националния исторически
Коментари Харесай

В НИМ ще се проведе лекция на тема „От фонда на Националния исторически музей - исторически събития от времето на Третото българско царство, отразени в пощенски картички и снимки

София. От 11.00 часа на 20 септември в Националния исторически музей (НИМ) ще се организира обществената лекция на основния организатор от НИМ Мария Златкова на тематика „ От фонда на Националния исторически музей - исторически събития от времето на Третото българско царство, отразени в пощенски картички и фотоси ". Това оповестиха от пресцентъра на НИМ . Лекцията ще бъде отдадена на тематиката какви фотоси и пощенски картички, свързани с Деня на Независимостта на България – 22 септември, както и с други значими исторически събития, се съхраняват във фондовете на Националния исторически музей.
Националният исторически музей разполага с богат фотоархив от над 3 хил.снимки, групирани в няколко огромни тематики – обществено-политически персони, дейци на културата, Балканските войни (1912-1913) и Първата международна война (1914-1918), както и събития от българския обществено-политически живот през интервала 1878-1944 година
Някои от тези сюжети се повтарят и в съхраняваните остарели пощенски картички, които са общо 550 на брой. Към тях следва да прибавим и богатата сбирка от изгледи от България (селища, културни и естествени забележителности), изгледи от градове отвън рамките на България, свързани с българската история, картички с етнографски сюжети, както и приветствени картички във връзка на разнообразни празници. Всички тези раздели са включени в книгата „ Пощенски картички от интервала 1878-1944г. Из фонда на Националния исторически музей ”, с създател гл. организатор от НИМ Мария Златкова, която също ще бъде показана по време на лекцията.
Събитието е част от политиката на НИМ да обнародва за необятната аудитория своите сбирки. От началото на годината музеят стартира да издава поредицата „ Колекциите на Националния исторически музей ”, като до момента са излезли от щемпел 13 книжки.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР