София остава най-евтината столица в Европейския съюз, въпреки сериозния ръст

...
София остава най-евтината столица в Европейския съюз, въпреки сериозния ръст
Коментари Харесай

Цените на имотите в София остават най-ниските сред столиците от Евросъюза

" София остава най-евтината столица в Европейския съюз, макар сериозния растеж в цените на недвижимите парцели през последните две години. В някои квартали цените на парцелите най-вероятно ще се задържат, в по-крайните квартали към този момент стартират да падат, въпреки и с малко, тъй като там повишаването беше неестествено. Говорим за панелни жилища, чийто цени бяха стигнали над 2000 евро за квадрат ", съобщи пред Bloomberg TV Bulgaria Борис Димитров, притежател и изпълнителен шеф на " Кредит Навигатор ".

Цените в някои квартали на София в границите на две години са скочили с над 50%. При скептичен сюжет в този момент приказваме за стесняване на цените с до 20%. Това значи, че в случай че някой преди две години е купил парцел, то той е направил добра инвестиция, стана ясно още от думите му. 

" Основните купувачи в този интервал бяха работещи хора сред 30 и 45 години, които имаха известни спестявания и купуваха за лични потребности. Впоследствие се включиха и така наречен вложители, които купуват парцели за да ги задържат, изчаквайки комфортен миг да ги осъществят ", изясни събеседникът.

" Броят покупко-продажби понижава, само че оборотите от покупко-продажбите компенсират това и заради тази причина всички участници на този пазар – от организации за недвижими парцели през нотариуси, банки и кредитни консултанти изпращат рекордна 2022 година, само че с доста въпросителни по какъв начин биха се развили нещата през 2023 година ", акцентира Димитров.

Що се отнася до вероятността за повишение на лихвените проценти при разпределяне на банкови заеми, гостът означи, че към момента сме във етапа на говоренето и упованието, а на процедура не виждаме това покачване на лихвените проценти.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР