София. Омбудсманът Мая Манолова се срещна с изпълнителните директори на

...
София. Омбудсманът Мая Манолова се срещна с изпълнителните директори на
Коментари Харесай

Омбудсманът Мая Манолова се срещна с изпълнителните директори на „американските централи“

София. Омбудсманът Мая Манолова се срещна с изпълнителните шефове на „ американските централи “. Това оповестиха от пресцентъра на омбудсмана на Р България . Повод за срещата бе жалбата на представители на Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, които в качеството си и на жители желаеха от омбудсмана да предприеме дейности във връзка с договорите с „ Ей и Ес ЗС Марица Изток 1 “ ЕООД и „ Контур Глобал Марица Изток 3 “ АД за дълготрайно изкупуване на електрическа сила. Припомняме, че на 2 април т.г. омбудсманът се срещна с жалбоподателите, които оповестиха, че договорите с „ американските централи “ ощетяват непазарно както страната, по този начин и всички 3 600 000 български семейства приблизително годишно с по 161 лв.. Според тях, с тези контракти се дава непозволено държавна помощ. На днешната среща омбудсманът чу позицията и на „ американските централи “ в лицето на изпълнителния шеф на „ Ей и Ес България “ Иван Цанков и Красимир Ненов, изпълнителен шеф на „ Контур Глобал Марица Изток 3 “. Те припомниха историята на подписването на въпросните контракти, с присъединяване на няколко държавни управления и подчертаха изгодите от активността им за обществото и направените вложения. Изпълнителните шефове обявиха подготвеност да трансформират договорите, тъй че да се запазят ползите на вложителите и на българските жители, както и да излязат на свободния енергиен пазар. На срещата те показаха още, че сега тече авансово изследване на договорите в Европейската комисия. Омбудсманът счита, че виновните държавни институции досега нямат единна, ясна и обоснована позиция по повод действието на договорите. Няма неприкритост и бистрота в дейностите им. Няма изясненост по отношение на:
- направени ли са нужните стопански, финансови и правни разбори по отношение на действието на дълготрайните контракти за изкупуване на електрическа сила и за опциите за тяхното преустановяване.
- какви дейности са подхванати и на какъв стадий се намират, за гарантиране на публичния интерес.
- на какъв стадий е процедурата, подхваната от Европейска комисия за одобрение на методика за компенсиране при преустановяване на договорите.
Отговорите на тези въпроси са наложителни, с оглед обезпечаване бистрота в дейностите на институциите, както и даване на информация какви ще бъдат последствията за българските жители при вероятно опазване или преустановяване дейностите на тези контракти.
За да отбрани ползите на българските жители, омбудсманът ще инициира среща сред виновните държавни институции – министерствата на енергетиката, на финансите, КЕВР, НЕК, БЕХ и ЕСО, парламентарната комисия по енергетика, работодателските организации и ръководителите на „ американските централите “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР