София. Очакваме да приключим 2018-а също с ръст на туристите

...
София. Очакваме да приключим 2018-а също с ръст на туристите
Коментари Харесай

Министър Николина Ангелкова пред членове на БХРА: В партньорство с бизнеса ще приключим 2018 г. с пореден ръст на туристи и приходи

София. Очакваме да приключим 2018-а също с растеж на туристите и приходите, както бе в предходните години. Тази наклонност ни показва като устойчива дестинация, надграждаща постигнатото след основаването на независимото Министерство на туризма. Аз и моят екип разчитаме главно на бизнеса в реализирането на тези резултати. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на работна среща с управлението и представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), оповестиха от пресцентъра на Министерство на туризма . В нея участваха ръководителите на Управителния съвет на организацията Атанас Димитров, Бранимир Миланов и Георги Щерев.
Министър Ангелкова напомни рекордните данни за бранша след основаването на независимото Министерство на туризма. За интервала от януари до септември 2018 година визитите на непознати туристи у нас са с 31% повече от същия период на 2015 година, а приходите са нарастнали с 38%. През 2017-а визитите на чужденци са били към 8,9 млн. Надявам се и идната година да запазим високите равнища и да осъществяваме растеж от 5%, както сочат анализите, сподели тя.
По отношение на рекламната политика, която туристическата администрация организира, министърът подчертава, че тя ще продължи да се концентрира върху главните ни генериращи пазари, измежду които Германия и Англия, и уточни, че за идната година се чака 15 - 19% растеж на английските туристи. Имаме също доста положителни растежи от Полша, Чехия, Израел и ще продължим интензивно да промотираме България на тези дестинации. Освен балканските и европейските пазари за нас доста значими са и далечните и перспективните пазари, като обръщаме особено внимание на китайските туристи. За да бъде рекламата ни още по-ефективна, продължаваме взаимните планове със международни медии, а акциите за поощряване на вътрешния туризъм реализираха растеж на туристите. Ще продължим и с наличието си на главните тържища, заяви още министър Ангелкова.
Тя разяснява измененията в Закона за туризма, които ще насърчат процеса на стабилно развиване на бранша, и се спря в детайли на изгодите от бъдещата Единна система за туристическа информация (ЕСТИ), която ще проработи доста скоро. С нея ще изсветлим сивия бранш в туризма и ще създадем пребиваването на туристите по-сигурно, акцентира министърът. Основна задача е и непрекъснатото повишение качеството на туристическите услуги и понижаване на административната тежест за бизнеса и жителите. С 19 типа към този момент са понижени документите на книжен притежател, които би трябвало да подават бизнесмените. Министерството предизвиква интензивно потреблението на електронните услуги и с изключение на с е-подпис ще вкара измежду първите администрации у нас лицевата идентификация при прилагане на поддържаните регистри. До тях ще има достъп всеки, който се е записал посредством смарт телефона си. Това ще улесни и форсира работата и за двете страни.
Друг огромен проблем, който можем да решим единствено дружно, е дефицитът на изпълнителски фрагменти в туризма, съобщи министър Ангелкова. Тя напомни, че дружно с Министерството на труда и обществената политика бе подписано съглашение за партньорство, което ще подпомогнем квалификацията на работната мощ – както за безработни, по този начин и за работещи, в това число и посредством дуалната система. Много бе реализирано и с измененията в Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност, с цел да се наемат при облекчени условия служащи от трети страни. С МТСП и Българо-германския център за професионално образование ще се образоват фрагменти за туризма по пилотен план в центровете му в Царево и Смолян, осведоми министър Ангелкова и добави, че разчита на бизнеса навреме да декларира съответните си потребности от фрагменти.
Председателят на УС на БХРА Атанас Димитров благодари за дейния разговор с министерството. Той акцентира, че са отчели казуса с фрагментите, които би трябвало да бъдат подтиквани да работят в страната. Членовете на асоциацията приветстваха новите начинания за подготовка и преквалификация на заетите в туризма и дадоха обещание подпомагане от работодателите.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР