София-област и поречието на река Дунав са най-рисковите райони у

...
София-област и поречието на река Дунав са най-рисковите райони у
Коментари Харесай

София-област и поречието на Дунав са най-рискови за заразяване с инфекции от комари

София-област и поречието на река Дунав са най-рисковите региони у нас за заразяване с излъчени от комари инфекции. Степента на риска от заразяване за страната като цяло обаче се прави оценка като невисок. Това е открило изследване на риска от екит на Националният център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ), което е финансирано от Фонд “Научни проучвания “ (ФНИ).

Предаваните с комари вирусни патогени са проблем с възходящо значение.

Бързата инвазия и разпространяване на тигровия комар в Европа основава условия за поява на тропически инфекции. В Европа зачестиха случаите на импортирани от тропическите страни тежки вирусни инфекции, излъчени с комари – зика, денга, чикунгуня, западно-нилска тресчица. Безспорно главен проблем остава западно-нилската тресчица, която се предава чрез комари от най-често срещания у нас жанр Culex.

Освен с комари, вирусът може да се съобщи и при кръвопреливане.

През последните години в прилежащите на България страни внезапно се усили броят на случаите на западно-нилска тресчица. В Гърция, Сърбия и Румъния през 2018 година са диагностицирани по над 200 случая от това заболяване, клинично проявени като инфектиране на мозъка и/или менингите и смъртност към 15-20%.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР