София. Няма да е пресилено, ако кажем, че и като

...
София. Няма да е пресилено, ако кажем, че и като
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, КЗП: Новият търговски механизъм на ЕК цели уеднаквяване на правилата и възприемане на най-добрите практики

София. Няма да е пресилено, в случай че кажем, че и като нормативна уредба, и като правоприлагане европейското законодателство е водещо в международен мащаб по повод опциите, които се дават на потребителите и надлежно – отговорностите на търговците, а и на националните институции за това да работят в посока гарантиране и отбрана на потребителските права. Това разяснява ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в студиото на Българска телеграфна агенция по отношение на оферти от Европейската комисия Нов търговски механизъм за потребителите, който е част от необятен пакет от ограничения в последните години за възстановяване на потребителската отбрана в Европейския съюз и усилване функционалностите на контролните органи, оповестиха от пресцентъра на КЗП .
„ Този пакет, въпреки и нов, съставлява продължение на Стратегията на Европейската комисия за цифровия обединен пазар и на другите регламенти и наставления, които към този момент са признати и които следва да бъдат признати, с цел да подсигуряват спокойствието на потребителите, че като европейски жители ще могат пълноценно да пазарят най-много на територията на Европейския съюз ”, разяснява Маргаритов. Той изясни, че задачата е на първо място уеднаквяване на разпоредбите в другите държави-членки и възприемането на най-хубавите практики и нормативни постановки. Председателят на КЗП добави, че към този момент имаме опит в използването на подобен модел и даде за образец отпадналите през предходната година такси за роуминг, възбраната за гео-блокирането и единните условия за заплащания при онлайн търговия.
Маргаритов уточни, че плануваните в Новия търговски механизъм ограничения ще разрешат на потребителите да се ориентират във зараждащите в по-широк кръг връзки при онлайн търговията. По думите му те ще дадат сигурност, че когато техните права са накърнени, могат да потърсят правосъдна отбрана в страната, в която се намират, без значение от това, че е допустимо да става дума за световен търговец в Европейски Съюз, регистриран отвън нейната територия и че ще могат да разчитат на неправителствения бранш и на националните органи да бъдат предпазени техните групови потребителски ползи. Той напомни, че в българското законодателство тази режисура е въведена от години. Когато консуматори са били наранени от друг вид неточно комерсиално държание – нелоялна процедура или неравноправни клаузи в контракти с общи условия, могат да бъдат предявени така наречен групови искове. „ Независимо какъв е кръгът на евентуално застрашените или повредени консуматори, с предявяването на подобен групов иск и неговото сполучливо осъществяване всички, които са били наранени, след това могат да се възползват от правосъдното решение и да потърсят обезщетени и възобновяване на своите права ”, обясни ръководителят на КЗП.
Новите правила прецизират и случаите, в които правото на отвод може да не бъде почетено от търговеца. Например, когато закупената стока не е единствено пробвана за определяне сходството и с предстоящото, а известно време е използвана. Освен това, търговецът ще дължи връщането на парите за закупената стока единствено когато потребителят съответно потвърди, че е изпратил назад стоката.
Председателят на КЗП уточни, че новите правила обгръщат и казуса с двойния стандарт на продуктите. Предвижда се продаваните под една и съща комерсиална марка артикули в другите страни да бъдат с идентично наличие, а при разминаване търговецът ще би трябвало да потвърди, че има справедливи аргументи за това.
Маргаритов изрази мнение, че има логичност да се върви и към уеднаквяване на метода при пресмятане размера на глобите в посока на това те да съставляват % от годишния оборот на търговеца. „ Има значение дали едно и също нарушаване е осъществено от продавача в кварталния магазин или от огромна комерсиална верига, която оперира с хиляди и стотици хиляди консуматори. В момента ние сме лимитирани сред наказания от 10 000 и 30 000 лева за нелоялни търговски практики и по този метод няма заслужено отмъщение за оня, който нарушавайки закона, поврежда ползите на стотици консуматори и за този, който би могъл да повреди ползите единствено на няколко от тях. ”
Новият търговски механизъм ще бъде показан и коментиран в България на проведено от КЗП и Министерството на стопанската система събитие с присъединяване на еврокомисаря Вера Йоурова, което ще се поведе на 30 април в границите на Председателството на Съвета на Европейски Съюз.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР