София. Новият модел на здравеопазване трябва възможно най-скоро да се

...
София. Новият модел на здравеопазване трябва възможно най-скоро да се
Коментари Харесай

Проф. Георги Михайлов, БСП: Новият модел на здравеопазване трябва възможно най-скоро да се подложи на професионално обсъждане

София. „ Новият модел на опазване на здравето би трябвало допустимо най-скоро да се подложи на професионално разискване ”. Това съобщи в пленарна зала националният представител от ПГ на Българска социалистическа партия за България проф. Георги Михайлов, оповестиха от пресцентъра на Народно събрание на Българска социалистическа партия . Той напомни, че още на първото разискване в комисия нито една професионална общественост не е подкрепила показания тогава план на здравна карта. По думите му казусът е бил подложен неправилно - за броя леглата, откакто НЗОК заплаща за осъществена активност, а не на легло. „ При преформирането на здравната карта не беше отговорено на един значим въпрос – какви са потребностите в обособените райони на страната ”, изясни той. „ Опасността здравната карта да се трансформира във опция за понижаване на финансиране на здравната система е доста огромна. Това сътвори у нас усещането, че е нужен консенсус по документи, които касаят генерално българското опазване на здравето ”, съобщи националният представител. Той акцентира, че през последните месеци са признати редица документи с спорен отзив - документ за финансово ръководство на болниците; методиката за подписване на контракти на лечебните заведения; методиката за излекуване на общинските болници; въпросите за разхода на лекарства и контрола на лъчетереапията. Той бе безапелационен, че сегашният модел на финансиране е привършен и се нуждаем от нов. „ Получаваме обаче единствено обещания за поява както и за здравната карта без да има авансово разискване. Ако ще се показа нов модел на здравно обезпечаване, няма никакво време за новата бюджетна година да бъде изпълнен и натрапен. Така и новият модел ще се провали ”, приключи националният представител.
„ Всички говорехме кревати, само че дано обърнем внимание на високо профилираните действия, или на високо софтуерните медицински услуги, които са погрешно разпределени, в действителност са в избрани райони единствено и достъпът до тях е усложнен от българските жители. Ние би трябвало да се преборим да премахнем тази диспропорционалност “, съобщи националният представител от левицата проф. Анелия Клисарова . Тя прикани, с цел да няма безпорядък в системата, да се вършат икономии и да удовлетворява потребностите на жителите, да не разрушаваме нашето държавно и общинско опазване на здравето. Проф. Клисарова показа поправен вид на новата здравна карта и проект за стабилизиране на общинските и регионалните лечебни заведения.
„ Стара здравна карта падна в съда, обаче бяха съкратени кревати. Новата също предлага ново редуциране. Това ще докара до непредвидими последици “, съобщи доктор Илиян Тимчев . По думите му в случай че министърът на опазването на здравето обаче стои зад своя документ, за какво твърди, че началото на идната година ще показа нова здравна карта. „ Тя се забави толкоз доста, че това, че се приема в този момент в средата на годината, я прави безполезна. Начинът, по който е била призната също беше под подозрение “, заключи доктор Илиян Тимчев.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР